Márki-Zay Péter kapott 5 percet a közmédiában

A számos tüntetés, számonkérés és reklamáció úgy tűnik, meghozta gyümölcsét. Bár Hajnal Miklós az MTVA-székháznál tartott tüntetésnél azt mondta, hogy úgy tudja: nem lesz idén még 5 perc sem a közmédiában, most úgy tűnik „beadták a derekukat” és biztosítottak az ellenzéki összefogás közös miniszterelnök-jelöltjének 5 percet, hogy ismertesse programját.

Beszélt a programról is, bár nem ez volt a lényeg

Márki-Zay Péter gyakorlatilag beszédet mondott. A riporter hölgyről tudomást sem véve – bár nem is kérdezett semmit – beszélt a kamerának végig, gyakorlatilag tollba mondva, 5 percben összefoglalva azt, amit az elmúlt néhány hónapban hallhattunk tőle. Némi kiegészítést is hallhattunk, de a panelek nem változtak.

Még számlálót is kapott

Hogy ne lehessen semmiképp számon kérni senkit az öt perc betartottsága végett, a háttérben egy számláló pörgött, miközben Márki-Zay Péter beszélt. A szövegét kicentizhették a miniszterelnök-jelöltnek, egy pár szóval húzta csak tovább. Vagy félbevágta, vagy tényleg másodpercről másodpercre meg volt szervezve a mondandója.

Én voltam itt előbb

Márki-Zay Péter a programismertetés darálása helyett azzal indított, hogy elmesélte: Ő sokkal korábban gyakorló keresztény volt, és a konzervatív nézeteket is már hamarabb vallotta, mint Orbán Viktor. Ami érdekes ebben, az igazából az, hogy nem tudom ez miért fontos. Úgy értem, hogy ha valaki hamarabb kezdett valamit, akkor abban automatikusan jobb? Vagy ez elmond bármit? Mire akart ezzel célozni? Orbán Viktor ez alapján úgy tűnik, hogy megváltozott. Ha a miniszterelnök is változhatott, akkor ezzel együtt Márki-Zay Péter is változhatott azóta.

Oké, tudom, hogy mostanában sok olyan kritikát kap az összefogás miniszterelnök-jelöltje, hogy valójában baloldali és ezt akarta cáfolni azzal, hogy felhívja figyelmet arra, hogy már jóval korábban konzervatív, jobboldali, keresztény volt. Csakhogy ezzel nem cáfolja, sőt – felhívva Orbán Viktor változására a figyelmet – egy kicsit talán ellent is mond magának.

Beszédnek jó volt

Ahogy fentebb írtam, interjúnak szinte egyáltalán nem volt mondható Márki-Zay Péter szereplése. Inkább olyan volt, mintha mondott volna egy szigorúan ötperces beszédet a miniszterelnök-jelölt. Itt valószínűleg súgógépes segítségre nem számíthatott, ez indokolta a hatalmas kék borításos könyv jelenlétét a kezében. A kameramozgások és beállítások is inkább ezt a hatást keltették: Márki-Zay Péter a kép egyik oldalán, szépen elharmadolva, a másik oldalán a hat párt logója. Kamerába nézve, szép kiegyensúlyozott beszédet mondott.

Zárógondolatként: lesz-e kormánypárti programbeszámoló?

A Fidesz 2006 óta nem tesz programot közzé a Fidesz. Alapvetően a többpártrendszer egyik legfontosabb referenciája a program, hiszen az alapján döntenek a választók, hogy melyik listára szavaznak. Ha behívnának egy fideszes képviselőt, valószínűleg nem nagyon tudna öt percet sem beszélni a programról, hiszen nincsen programjuk.