Már teljesen elérhetetlen a Facebook Oroszországban

Az orosz tömegtájékoztatási és távközlési hatóság, a Roszkomnadzor úgy döntött, hogy blokkolja a Facebook közösségi hálózathoz való hozzáférést. A testület erről a honlapján számolt be.

Pétek estére teljesen elérhetetlenné vált a Facebook szerte Oroszországban, miután a hatóságok azt blokkolták. A Roszkomnadzor kifejtette, hogy ezt azért tették, mert szerintük a közösségi média diszkriminálta az orosz médiát, pedig a helyi törvények úgy rendelkeznek, hogy biztosítania kell az oroszok számára a hozzáférést az orosz médiához a külföldi platformokon is.

Az ügy ennél persze összetettebb, a közösségi média blokkolásához hozzájárulhatott, hogy napról-napra egyre több orosz városban szerveződtek tüntetések az ukrajnai invázió ellen, erről korábban mi is beszámoltunk. A tüntetők akkor is vállalták, hogy tetteikért börtönbe zárhatják őket.

Putyin legkomolyabb kritikusa és ellenfele, Alekszej Navalnij a börtönből hívta fel a figyelmet a napi tüntetések fontosságára. Mindezt egy pár nappal azután, hogy közel 7 ezer putyini agresszió elleni tüntetőt tartóztattak le az orosz rendőrök.