Nyilvános: ennyibe fog kerülni a Facebook és az Instagram

Facebook applikáció
Fotó: Unsplash/Brett Jordan

A Meta azt tervezi, hogy az Európai Unióban elindítja az Instagram és a Facebook hirdetésmentes, fizetős változatait – jelentette be a The Wall Street Journal amerikai napilap. A platform továbbra is ingyenes maradna azok számára, akik elfogadják a személyre szabott hirdetéseket.

Más árak lesznek az asztali gépen és a mobiltelefonon

Az asztali számítógépeken futó Facebook vagy Instagram hirdetésmentes változatáért havi körülbelül tíz eurót (3900 forintot) számláznának, míg minden további fiókért, amihez a felhasználó kapcsolódik, körülbelül hat eurót (2300 forintot) kérnének.

Mobil eszközökön használva durván 13 eurót (5000 forintot) kérnének havonta egy fiókért, mivel ez magában foglalná az Apple és Google alkalmazásboltjai által felszámított jutalékot is.

Jogi aggályok is felmerültek

Idén az ír adatvédelmi hatóság 390 millió eurós (151 milliárd forintos) büntetést szabott ki a Meta-re, mondván, hogy a vállalat „szerződéses” jogalapra hivatkozva nem küldhet a felhasználóknak az online tevékenységük alapján kiválasztott hirdetéseket. A Meta ennek következtében közölte, hogy a célzott reklámozáshoz a felhasználók hozzájárulását fogja kérni.

A WSJ cikke szerint a médiavállalat már felvette a kapcsolatot az európai szabályozó szervekkel annak érdekében, hogy az elkövetkező hónapokban elindíthassa az európai uniós felhasználók számára a hirdetésmentes csomagot, amit SNA (subscription no ads) néven emlegetnek.

Forrás: Xtreem