Putyin lépése után ismét drasztikus élelmiszerár-emelkedés jöhet

Oroszország kilépett az ENSZ-közvetítéssel létrejött gabonaexport-megállapodásból, mert szerintük az ukrán légi és víz alatti drónok drámai támadása intéztek szombaton a hajnali órákban Szevasztopol fekete-tengeri haditengerészeti támaszpontja ellen. Az ukránok tagadják a vádakat. Abban viszont mindenki egyetért, hogy ezzel ismét drámaian emelkedni fognak az élelmiszerárak.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök „kiszámíthatónak” nevezte az orosz lépést, és azzal vádolta Moszkvát, hogy szeptember óta „blokkolja” a gabonát szállító hajóikat. Elmondta, hogy jelenleg 176 hajó várakozik a tengeren, amik több mint 2 millió tonna élelmiszert szállítottak volna a világ minden tájára.

Az amerikai elnök, Joe Biden „tisztán felháborítónak” nevezte a gabonaüzlet Oroszország általi felfüggesztését, míg Antony Blinken külügyminiszter szerint Moszkva az „élelmet fegyvernek használja” – számolt be róla a TheGuardian.

Oroszország bármely intézkedése, amely megzavarja ezt a kritikus gabonaexportot, lényegében annak kijelentése, hogy az embereknek és a családoknak világszerte többet kell fizetniük az élelmiszerért, vagy éhezniük kell. Ennek a megállapodásnak a felfüggesztésével Oroszország ismét élelmiszert fegyvernek használja a háborúban.

– jelentette ki Blinken Washingtonban, egyben sürgette, hogy „mindkét fél működjön együtt az életmentő megállapodás létrejöttében”.

Moszkva nyilatkozata szerint egy nappal azután mondták fel a megállapodást, hogy Antonio Guterres, az ENSZ vezetője sürgette Oroszországot és Ukrajnát a gabonakiviteli megállapodás megújítására, amely a tervek szerint november 19-én jár le.

Stephane Dujarric , az ENSZ-főkapitány, Antonio Guterres szóvivője a megállapodás folytatását sürgette.