„Örülök neki, hogy így összefogunk” – utca embere videó

Az ukrán-orosz háború miatt több tízezren kényszerültek elhagyni otthonaikat. A szembe sétáló járókelők véleményére voltunk kíváncsiak, hogy szerintük kellően szolidáris-e a magyar társadalom az ukrán menekültekkel, illetve, hogy segítettek, vagy terveznek-e segíteni nekik valamilyen formában.

A járókelők véleménye szerint, a Magyarok javarészt kiveszik a segítségnyújtásból a részüket. Sokan kiemelték, hogy örömmel látják miként fogott össze az ország a rászorulók segítségnyújtásában, és régen tapasztaltak ehhez hasonló egységet az utóbbi időben.

A megkérdezettek körülbelül fele már segédkezett valamilyen szervezetnek. Voltak, akik financiális adományokkal, voltak, akik ruhaneműkkel, vagy tartós élelmiszerekkel támogatták a háború elől menekülőket. Szerencsére elzárkózást nem tapasztaltunk, voltak, akik bizonytalanok voltak abban, hogy miként tudnának segíteni, de fontos leszögezni, hogy valamilyen úton-módon tervezték az ukrajnai menekültek megsegítését.

Ahogy az a médiában is látszódik számos szervezet hívja fel a figyelmet a segítségnyújtás fontosságára és lehetőségeire is. Folyamatosan érkeznek a hírek a civil szerveződésektől, akik napról napra tételesen leírják, hogy éppen mire lenne szükség. Különböző tematikájú Facebook csoportokban is jól látszik, hogy ki lakást hirdet, ki fuvart vállal, de összességében sokan összedolgoznak, hogy megfelelő segítséget nyújtsanak a háború elől menekülőknek.

Az Egységben Magyarország és a Fidesz is, mikor néha elengedik a egymás torkának szorongatását rendszeresen visznek a határhoz különböző segélyszállítmányokat.

A Magyar Kétfarkú Kutyapárt példaértékű módon veszi ki a részét a segítség nyújtásban. A Nyugati pályaudvarnál, ahova egyébként az Ukrajnai vonatok is befutnak egy úgynevezett „Helpsátrat” állítottak. A Nyugati téri adománysátorban pelenkázó, gyermekágy és egy ágy várja a menekült kisgyermekes anyukákat, szeparált részben, fűtéssel! – írják a Facebook oldalukon.

A NoÁr Facebook oldalán összegyűjtötték a legnagyobb szervezeteket, akinek különböző formában lehet segíteni.

Ezek közül vannak, akik önkénteseket keresnek, vagy financiális adományokat gyűjtenek, valakik orvosi segédszállítmányokat, mások pedig segélycsomagokat állítanak össze (pelenkák, ruhák, tartós élelmiszerek stb).

Segítsünk a rászorulókon!