Orbán Viktor: a V4 országokkal kell összefogni és védelmet kialakítani

A miniszterelnök péntek reggelei interjújában elmondta, hogy a határhoz érkezett 180 000 menetkült még csak a krízis eleje. A menekültek helyzetéről, Brüsszelről és a lehetséges jövőbeni védekezésről és Magyarország felfegyverkezéséről is szó esett a Kossuth Rádió interjújában.

Találkozott a menekültekkel, akik elmondása szerint főként a belső ukrajnai területekről érkeznek és ez a szám csak növekedni fog. Köztük vannak ukránok és harmadik országbeli személyek is, akik főként az egyetemeken tanultak. Mint elmondta, őket Budapestre menekítik ki és onnan repülőgéppel juttatják haza.

Magyarország jelen pillanatban a menedék

– fogalmazott Orbán Viktor

A Kárpátaljáról szerinte most még nem hadműveleti terület, ezért onnan nem is érkezik most még sok menekült, de ez bármikor megváltozhat, ezért a menekültek jövőjét is meg kell tervezni.

Elmondta, hogy az egészségügyi dolgozóknak is sok feladatuk van, ugyanis akik oltatlanul érkeznek Magyarországra, őket csak az oltás után engedik be az ország központjába. Mind elmondta, minden menekültek a magyar állampolgárhoz hasonlóan csak három hónapig napnak munkanélküli segélyt, utána viszont el kell menniük dolgozni.

A miniszterelnök szerint Brüsszelben csak beszélnek és nem tudja megmondani, hogy mit csinálnak ott. Szerinte ha igai háború alakul ki az unió területén is, annak igazán Magyarország lesz a kárvallottja. Szerinte a V4 országokkal kell összefogni és védelmet kialakítani.

Ez a mi ügyünk, a mi problémánk és ezt meg fogjuk oldani. – fogalmazott Orbán Viktor.

Szerinte a NATO nem véd meg minket, csak akkor ha mi is meg tudjuk magunkat védeni, ezért kellett megkezdeni a felfegyverkezést, ami évek kérdése. Szerinte mivel ez időben meg tudtuk kezdeni, ezért betonbiztonságban van Magyarország, kivéve, ha belesodródunk a háborúba – ezért sem engedi továbbra sem a fegyverek átszállítását az országon keresztül és ezért sem küld Magyarország fegyvereket a háborús övezetbe.