Médiatanács: a közmédia is objektív volt

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) szerint objektíven számoltak be az országos televíziócsatornák az ukrán-orosz háború eseményeiről. A Médiatanácshoz február 24-től összesen kilenc panaszbeadvány érkezett, a háború bemutatásával kapcsolatban. Ezeket a hatóság érdemi vizsgálat nélkül elutasította, mert „nem tekinthetők kiegyensúlyozottsági kérelmeknek.”

Közleményükben így fogalmaztak:

„A beadványok általában sérelmezték a tudósításokat, azonban a kiegyensúlyozottsági kérelemben pontosan meg kell jelölni a kifogásolt műsorszámot, valamint az elhangzott tájékoztatástól érdemben eltérő, releváns álláspontot is. A beadványokban a bejelentők nem utaltak arra sem, hogy kifogásukkal előzetesen a médiaszolgáltatóhoz fordultak, pedig a hatályos szabályozás értelmében először feléjük kell jelezni a kifogásokat”

Az NMHH Médiatanácsa legutóbbi ülésén elfogadott egy kutatást, amely szerint az M1, az ATV, a Hír TV, a TV2 és az RTL Klub műsoraiban is „objektíven, szakértőket megszólaltatva, több álláspontot szemléltetve, a helyzet komplexitását feldolgozva tudósítottak a szomszédunkban zajló háborúról”.

A hatóság március elején vizsgálta a tévécsatornák műsorait. Ebben az időszakban „orosz (vagy akár ukrán) háborús propaganda a mintába került műsorszámokban nem jelent meg”. A 444.hu így írt a hír kapcsán:

„Sajnos nem vizsgálták Georg Spöttle és Nógrádi György kicsit korábbi, februári közmédiás szerepléseit. Előbbi például az orosz invázió második napján azt elemezte, milyen higgadtan, szinte szakszerűen vonultak be az orosz katonák, és veszélyes, egyenesen hitleri megoldásnak nevezte, hogy Zelenszkij fegyverkezésre szólította fel állampolgárait.”