LMP: ha az ellenzék nyer, a Paks 2 beruházás nem valósul meg

Választási győzelme esetén az ellenzék nem fogja megvalósítani a paksi bővítést a jelenlegi formájában – mondta szerdai online sajtótájékoztatóján az LMP társelnöke.

Kanász-Nagy Máté szerint az orosz-ukrán konfliktus végképp egyértelművé tette, hogy amíg Európa és Magyarország kiszolgáltatott az energiaellátás terén az oroszoknak, addig nem lehet biztonságban.

A politikus helyeselte a német kormány döntését az Északi Áramlat 2 gázvezeték engedélyeztetésének leállításáról, hozzátéve: a biztonságot az jelenti, ha egy ország maga állítja elő a felhasznált energiáját. Szerinte ezt Magyarország képes elérni a megújuló energiaforrásokra alapozva.
Kanász-Nagy Máté kijelentette azt is: Orbán Viktor miniszterelnök és a Fidesz az elmúlt tíz évben tévúton járt az energiapolitikájával, az orosz hitelből és orosz technológiával tervezett paksi bővítés ugyanis a több ezermilliárd forintos költségével egy évszázadra adósítja el az országot, és taszítja függő helyzetbe Oroszországtól.

A bővítés szerződéseit és megállapodásait ezért az LMP szerint a lehető leghamarabb fel kell mondani. A beruházás ugyanis addig nem lehet opció, amíg Oroszország lerohanja az egyik szomszédunkat – hangsúlyozta az LMP-s politikus.