Az Egységben Magyarországért elítéli az Ukrajna elleni nyílt orosz katonai agressziót

Az ellenzéki pártok kiállnak Ukrajna szuverenitása és területi integritása mellett, mindemellett visszautasítja minden olyan harmadik ország magatartását, amely szemet huny az agresszió felett, vagy hátráltatja a nemzetközi közösség szankcióit az agresszorral szemben.

A nemzetközi jog, az érvényes nemzetközi  szerződések (közöttük az 1994-es Budapesti Memorandum) és a civilizációs normák durva megsértésének minősül, hogy Oroszország  katonai eszközökkel kívánja rákényszeríteni akaratát a szomszédos Ukrajnára. Felháborító hazugság, hogy az orosz támadás ukrán provokációra adott válasz lenne. Ez a minden valóságalapot nélkülöző állítás azt a célt szolgálja csupán, hogy Oroszország megkísérelje legitimálni a nyílt agressziót a nemzetközi és saját közvéleménye előtt. A konfliktus elszenvedői elsősorban a „függetlenségét” Oroszországtól elnyerő területek lakossága lesznek, és súlyos következményekkel jár az Ukrajnában élő magyarok életkörülményeire is – írják a szerda reggel megjelent közleményükben.

A magyarországi ellenzék kifejezi azt az igényét, hogy szövetségeseink, mind a NATO és az Európai Unió tagállamai a legteljesebb egységet demonstrálva álljanak ki Ukrajna szuverenitása és területi integritása mellett, és a szükséges intézkedéseket tegyék meg a béke és minden európai ország területi integritásának a védelme érdekében.