Az orosz csapatok megindultak Kelet-Ukrajna felé

Vlagyimir Putyin orosz elnök magyar idő szerint hétfő éjjel két rendeletet közölt, melyeknek értelmében az orosz hadsereg bevonul Ukrajnába.

Az Oroszországi Föderáció elnöke néhány órával ezelőtt bejelentette, hogy elismeri a szeparatista Donyecki és Luhanszki Népköztársaság függetlenségét. Az ukrán kormány ezzel egy időben azt közölte, hogy utóbbiakat továbbra is a saját területének tekinti. 

Az orosz rendelet szerint a katonáknak békefenntartói feladatokat kell ellátniuk. A szakértők szerint ez Ukrajna megszállásának kezdetét jelenti. Az oroszok azzal érvelnek, hogy az ukránok lövik a lukanszki és donyecki területeket, ezért van szükség a “békefenntartó” haderő bevetésére. Az ukránok tagadják a vádakat.

Nem hivatalos információk szerint az orosz csapatok megindultak a szeparatista területekre. A közeli, ukrán fennhatóság alatt lévő Harkov felé pedig ukrán hadosztályok indultak meg.

Putyin bejelentését követően Ukrajnában összehívták a Biztonsági tanács ülését, Volodimir Zelenszkij a tanácskozás utánra ígérte a közvélemény részletesebb tájékoztatását.

Az Európai Unió elítélte Putyin lépését és törvénytelennek nevezték azt: az Európai Tanács és az Európai Bizottság elnökei közös közleményben ígértek szankciókat Oroszországgal szemben. Eközben Orbán Viktor miniszterelnök Facebook posztban közölte, hogy Magyarország részese a közös uniós álláspontnak, illetve, hogy az egyeztetések folyamatosak.