Az ukránok szerint 5710 orosz katona halt meg eddig

A vezérkari jelentések szerint kétszáz orosz harckocsit és 29 repülőt is megsemmisítettek.

Az ukrajnai invázió első öt napja során 5710 orosz halt meg a vezérkar állítása szerint. A Facebookon közzétett videójuk szerint több mint 200 orosz hadifogoly került ukrán kézre eddig.

A videóban megszólaló ukrán tisztviselő azt is hozzátette, eddig 198 harckocsit, 29 repülőgépet, 846 páncélozott katonai járművet és 29 helikoptert semmisítettek meg.

A brit védelmi minisztérium szerint is súlyos veszteségeket szenvedtek az orosz csapatok az invázió során. Vasárnapra az orosz tisztviselők is beismerték a veszteségeiket, miután napokig azt is tagadták, hogy egyetlen orosz katona is meghalt volna.

Eközben Szergej Lavrov orosz külügyminiszter is megszólalt kedd délelőtt, aki elmondta, elfogadhatatlannak tartja, hogy több európai ország területén is amerikai nukleáris fegyverek vannak. Azt is hozzátette, Moszkva kénytelen reagálni erre a „valós veszélyre”, így lépéseket tesznek ennek megakadályozására. Az orosz politikus mindezt videóüzenetben közölte az ENSZ konferenciáján, ahol az érvényben lévő szankciók miatt személyesen nem tudott megjelenni.

Lavrov beszédének megkezdése előtt Ukrajna diplomatáival az élen kivonultak a teremből az EU, Németország, Ausztrália, az Egyesült Királyság, Kandada, valamint az Egyesült Államok képviselői is.