Moszkva tagadja, hogy egy hamis videóval teremtenének casus bellit Ukrajna megtámadására

Szergej Lavrov képteleneségnek nevezete és visszautasította a Pentagon vádjait.

Az Orosz Föderáció külügyminisztere elmondta, hogy olvasta az interneten, miszerint az amerikaiak azt állítják, hogy egy meghamisított videóval szeretne Oroszország ürügyet teremteni arra, hogy megszállhassák Ukrajnát. Lavrov szerint ezek mindössze „téveszmés elmeszülemények”. A vádakat Vlagyimir Csizsov, Oroszország állandó EU-s képviselője szintén tagadta.

John Kirby, a Pentagon szóvivője szerint a hamis videón ukrán katonák lennének láthatók, miközben orosz ajkú emberekre támadnak a Donyec-medencében, melyben robbanások, holttestek és gyászoló emberek is lennének, akiket színészek alakítanának.

Az amerikaiak a vádakat titkosszolgálati jelentésekre alapozzák, de további részletekbe egyelőre nem mentek bele. Washington szerint egy ilyen videó Oroszországnak ürügyet jelenthetne Ukrajna megtámadására. Eközben a Luhanszki Népköztársaság népi milíciája bejelentette, hogy a Donyec-medencébe brit, amerikai és észt újságírók érkeztek abból a célból, hogy megrendezett felvételeket készítsenek az orosz agresszióról.

Korábban Joe Biden, az Amerikai Egyesült Államok elnöke utasította a Pentagont, hogy több mint 3000 ezer katonát helyezzen át az európai szövetségeseik védelmének erősítése érdekében. Információk szerint az Egyesült Államok a héten körülbelül 2000 katonát irányít Lengyelországba és Németországba, valamint katonákat küldenek Romániába is.

Az orosz-ukrán krízisről korábban Rácz András Oroszország-szakértővel, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Stratégiai Védelmi Kutatóintézetének tudományos munkatársával beszélgettünk, aki az interjú során kiemelte, hogy vélhetően az orosz fél a provokációra és önvédelemre hivatkozva fogja megtámadni Ukrajnát.