Elindult a kamupártokat lebuktató ellenőrző oldal

A honlapon ellenőrizhető, hogy az adott pártnak aláíró állampolgár valóban ajánlotta-e az általa támogatott jelöltet. Amennyiben olyan pártnál is megjelenik az aláíró neve, amit nem ajánlott, az bűncselekményt jelezhet. 

A Nemzeti Választási Iroda (NVI) elindította az ajánlásellenőrző oldalát, ahol ügyfélkapuval bejelentkezve bárki leellenőrizheti, hogy kit támogatott az aláírásával. Ezzel kiszűrhetőek a kamupártok adatokkal való jogtalan visszaélései, így könnyedén fény derülhet arra, ha egy párt szignók másolásával gyűjtötte össze a szükséges 500 aláírást. 

„Azzal, hogy minden választópolgár számára nyitva áll az ellenőrzés lehetősége könnyebben elejét lehet venni az ajánlások és aláírások jogosulatlan felhasználásának. Amennyiben a választópolgár szerint visszaélés gyanúja merül fel, úgy kifogással élhet, illetve a nyomozóhatósághoz fordulhat”  – mondta Nagy Attila, az NVI elnöke a HVG-nek.

Ellenőrizhető a Fudan Egyetemről és az álláskeresési járadékról szóló ellenzéki népszavazási kérdésekkel kapcsolatos aláírások hitelessége is. 

Az online ellenőrző oldal mellett van még lehetőség személyesen és postán is benyújtani az ellenőrzési igényt.