Kinek van nagyobb befolyása Magyarországra? – Kiderül az utca embere videóból –

A szembe sétáló járókelőket a héten arról kérdeztük, hogy szerintük kinek van nagyobb befolyása Magyarországra Vlagyimir Putyinnak vagy Soros Györgynek.

Komoly dilemmát okoz a kérdés ugyanis a kormánypropaganda még mindig hangos Soros György nevétől, illetve az ellenzék sem rest Orbán Viktor miniszterelnököt Vlagyimir Putyin játékszereként feltüntetni. Szerettünk volna utána járni, hogy mit gondolnak erről a kérdésről az utcán sétáló járókelők.

A megkérdezettek nagy része szerint Putyinnak nagyobb befolyása van Magyarországra, mint Soros Györgynek.

Soros György befolyását nem nagyon látják a valóságban, csupán kormányzati szinten jelenik meg a sajtóban, egyébként nem. Továbbá elmondták, hogy nagyobb hatalma, illetve a régre visszanyúló orosz-magyar viszony miatt tarják Vlagyimir Putyint nagyobb ráhatású tényezőnek. A gáz és energia kiszolgáltatottságról nem is beszélve.

Akik Soros Györgyöt tartják befolyásosabbnak, ők elmondták, hogy a televízióban csak erről lehet hallani és Putyintól nincs miért tartartani.

Mivel a kormány gyakorlatilag felvásárolta szinte az egész magyar médiapiacot, nem lehet hibáztatni azokat, akik ekképp vélekednek. Számukra nincs más lehetőség, ahonnan tájékozódni tudnának (internet hiányában), ezért is nagyon veszélyes a kormány mantrázós propagandája.

Korábban Ujhelyi Istvánnal az MSZP Európai Parlamenti képviselőjével készített interjúnk során Ujhelyi elmondta, hogy a Putyin-féle hatalom játszik az Európai Unióval. Példaként hozta, hogy a francia elnökválasztási-kampányban Le Pen kampányát finanszírozták az oroszok, most pedig egy magyarországi bank adott kölcsönt a francia szélsőjobboldali politikus kampányköltségeire. Utalt továbbá az orosz közösségi médiás dezinformációs kampányokra is, melyek mintaként szolgálnak a magyar kormány részére is. Ennek kapcsán a Megafon-féle kormánypárti infulenszerbázisra utalt az MSZP-s EP-képviselő. Ujhelyi szerint mindenesetre Putyin úgy rángatja Orbánt, ahogyan akarja – erre utal a magyar miniszterelnök legutóbbi moszkvai látogatása is. Melyet Orbán Viktor aztán békemisszióként emlegetett. Érdemi eredménye a találkozásnak pedig nem nagyon lett.

Orbán viselkedését pedig néhány hete a Momentum figurázta ki. A kormány propagandából állandóan emlegetett Gyurcsány-Show plakátjai közül néhányat a Momentum a TizenX-szel együtt javított ki Putyin- Show-s verzióra.

Momentumos plakátragasztás

Folyamatos a feszültség a kirobbanó orosz-ukrán háború elött. Bizonyos hírek szerint szerdán kellett volna támadniuk az oroszoknak, azonban helyette csapatokat vezényletek ki bizonyos térségekből. Ez sokak szerint csak a taktika egyik része. A videóban megkérdezettek egyike elmondta, hogy ő a téli olimpia után jósolja az oroszok támadását. Mert szerinte, ha az oroszok most támadnának, annak rossz diplomáciai üzenete lenne Kína felé.

Az orosz-ukrán konfliktusról korábban Rácz András Oroszország szakértővel beszélgettünk, erről itt olvashatsz bővebben.

Az e heti utcaembere videót pedig itt tudod megtekinteni: