Orbán Viktor és Jair Bolsonaro brazil elnök megállapodásokat kötött

Három megállapodást kötött Magyarország és Brazília.

  • Az első megállapodás egy egyetértési megállapodás a Brazil szövetségi köztársaság védelmi minisztériuma és Magyarország Honvédelmi minisztériuma között, a védelem területén való együttműködésről.
  • A második egy egyetértési megállapodás a Brazil Szövetségi Köztársaság kormánya és a miniszterelnökségen keresztül Magyarország Kormánya között a Humanitárius együttműködésről előremozdításáról.
  • A harmadik kegy együttműködési szándéknyilatkozat a vízgazdálkodás és szanitáció területén Magyarország Kormánya a Brazil Szövetségi Köztársaság Kormánya között.

Az aláírásokat követően Orbán Viktor, magyar miniszterelnök és Jair Bolsonaro brazil elnök tartott sajtótájékoztatót.

Orbán Viktor

„Ma olyan történt, ami még sohasem” – indította beszédét a magyar miniszterelnök. Diplomácia-történelmi eseménynek nevezte a Brazil elnök első alkalommal történő magyarországi látogatását.

A háború lehetőségéről és a diplomácia jelentőségéről beszélt. Elmondta, hogy vannak az EU-nak és a NATO-nak stratégiai partnerei, Brazília is ilyen.

Elmondta, hogy Brazília lakossága és méretei hatalmasak, ezért Magyarországnak érdeke a velük való jó kapcsolat. A miniszterelnök szerint hasonlóan gondolkodnak a migráció kérdéséről. Elmondta, hogy azt a globális migrációval kapcsolatos paktumot, melyet szerinte az EU, az egész világra rá akart erőltetni, Csehországgal, Lengyelországgal együtt megakadályozták.

„A józanok koalíciójának nevezzük” – mondta Orbán a bevándorlás-ellenes országok vezetőiről és politikusairól.

A családok hagyományos családmodell-megőrzésében is hasonlóan vélekedik a brazil és a magyar vezetés. Komoly az elköteleződés a szabad kereskedelem mellett, hiszen Magyarország számára ez kulcsfontosságú, ugyanúgy, mint Brazíliának, amely hajlandó magyar beruházásokat, befektetéseket fogadni. Működik már hazai biotechnológiai beruházás a latin-amerikai országban éppúgy, mint a Richter – említette meg a magyar kormányfő.

A hadi felszerelések terén is együttműködés várható, hiszen már korábban is rendeltünk vadászgépeket Brazíliából.

Jair Bolsonaro

A brazil elnök válaszában „nagy kistestvérének” nevezte Magyarországot, és megerősítette, hogy együtt küzdenek a család hagyományos értékeinek megóvásáért. Bolsonaro utalt találkozójára Áder János köztársasági elnökkel, akinek elmondta: Brazília számára kulcsfontosságú az esőerdők megőrzése, és hozzátette, hogy 63 százalékon tartják az erdősítés szintjét, mégpedig folyamatos erdőtelepítéssel.

Az aláírásokat és a sajtótájékoztatót itt lehet megtekinteni: