Szijjártó Péter: ötvenmilliárd forintos beruházással 720 új munkahely jön létre Újhartyánban

A lökhárítók gyártásával foglalkozó REHAU-Automotive Kft. ötvenmilliárd forintos beruházásával 720 új munkahely jön létre Újhartyánban

– jelentette be kedden Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.


Az állandóan megnyitókat és átadásokat látogató külügyminiszter az üzemavató ünnepségen örömmel jelentette be, hogy Magyarország nyerte a német tulajdonban lévő vállalat beruházását. Állítólag óriási nemzetközi verseny folyt a beruházásért, ugyanis a REHAU-Automotive Kft. a világ több mint 60 országában és közel 190 helyszínen van jelen.


Az ehhez hasonló járműipari beruházások komoly összegű termelési értéket produkálhatnak. Ezért Újhártyán és a győri telephelyen is a legeslegebb gyári üzemhelyiség létesülnek. A térség legújabb és legnagyobb gyárai 720 munkahelyet teremtenek a régióban. Az állam ezt a beruházást 7 milliárd forinttal támogatta. Ez azért arányosabb, mint az egyik közelmúltban esedékes milliárdos beruházás támogatás egyike. Erről bővebben itt tudtok olvasni, meg itt is.


-Jövünk fel, mint a talajvíz-


Szijjártó Péter elmondta, hogy az elmúlt hetek tripla csillió rekordjai mellett mára bekerültünk a világ húsz legnagyobb autóipari exportőre közé és az élelmiszer árak mellett a lökhárítók kivitele háromszorosára nőtt az elmúlt években. Tavaly a járműipar termelési értéke elérte a 9400 milliárd forintot.


Mint, ahogy rendszeres Szijjártó hír fogyasztóként megszokhattad, megint szóba került a koronavírus-járvány okozta gazdasági nehézségekkel történő szembenézés. Mindenki térdre kényszerült ezt már tudjuk.

„Az elmúlt két évben a koronavírus-járvány nyomán egészségügyi és gazdasági válság alakult ki, amely még a leggazdagabb országokat is legalább részben térdre kényszerítette”


– emlékeztetett a miniszter, úgyhogy emlékezz Te is.


Ezt követően kiemelte: a magyar válságkezelési modell sikeres volt, miután a gyors oltási kampány nyomán az európai átlagnál mintegy két hónappal korábban sikerült újranyitni az országot.

„A járvány ellen oltásokkal, a gazdasági válság ellen pedig beruházásokkal küzdöttünk”


– mondta.


Arról azonban még mindig nagy a csend, hogy európai viszonylatban miért itthon volt a legmagasabb koronavírus okozta halálozási arány.


Mint közölte, így a gazdaság teljesítménye már tavaly nyárra elérte a krízis előtti szintet, sőt tripla rekord született, 2021-ben csúcsot döntött a beruházások, a foglalkoztatottság és az exportteljesítmény is. Ebben pedig szerinte hatalmas szerepe volt a német autóipar és a magyar gazdaság együttműködésének.


Ez azért érdekes mert az elmúlt hetekben megjelent közlemények szerint, akármilyen megnyitón járt a külügyminiszter, Magyarország kimagasló teljesítményében mindig valaki másnak volt kiemelkedő szerepe.


Szijjártó Péter végezetül arról is beszámolt, hogy:

„Magyarországon a legnagyobb beruházói közösséget a német vállalatok alkotják, amelyek mintegy 300 ezer embert foglalkoztatnak. A két ország közötti kereskedelmi forgalom tavaly 11 százalékkal nőtt, végső értéke minden bizonnyal meg fogja haladni a 60 milliárd eurót, ami pedig szintén rekordot jelent „


– mutatott rá.


(MTI nyomán)