Szijjártó Péter befagyasztaná a saját fizetését is az euró miatt

Vagy legalábbis régen ezt gondoltam egy ismét a neten keringő újságcikk szerint. A mostani megszorításokkal kapcsolatosan a miniszter egyelőre nem nyilatkozott hasonlót sem.

A külügyminiszter 2007 novemberében így nyilatkozott:

„Kezdeményezzük, hogy a képviselők fizetését fagyasszák be az euró bevezetéséig, azaz addig, amíg a magyar gazdaság már olyan állapotban lesz, hogy az élet könnyebb lesz az állampolgároknak.”

Mint ismert, a Forint árfolyama mélyponton van, már nem csak az euróval, de a dollárral szemben is. Ráadásul a mai napon a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa 200 bázisponttal 9,75 százalékra emelte a jegybanki alapkamatot, ami egyben azt is jelenti, hogy az államadósság kamatterhei is nőnek, azaz a magyar gazdaság egyre nehezebb helyzetben van.

A mai napon egyébként több ezren tiltakoznak a kormány megszorításai ellen, amit most a KATA kivetésével folytattak. Korábban a lakosságra már közvetetten kivetették a bankok általi adóemelést és a légitársaságoktól beszedett extraprofit adót is, de további megszorítások is várhatóak.