Sztrájk jöhet a buszsofőröknél, kiderült mikor állhat le a Volánbusz országszerte

Busz belső tere
Fotó: Pixabay

Miután nem kapták meg a kért fizetésemelést a buszvezetők, figyelmeztető sztrájkot hirdettek jövő hét keddre a buszvezetők.

A Szolidaritás Autóbusz-közlekedési Szakszervezet (SZAKSZ) jelzése szerint október 25-én 14 és 16 óra között a Volánbusz a figyelmeztető sztrájk idejére csak az elégséges szolgáltatásokat biztosítja. 

„A mai napon volt a SZAKSZ által kezdeményezett, sztrájk előtti hét napos egyeztetés első tárgyalási napja. A Volánbusz munkavállalóinak bér és jövedelmi helyzetének javítására, figyelembe véve az egyre nagyobb inflációs hatásokat és a megnövekedett rezsiszámlákat, a Volánbusz, mint munkáltató semmilyen javaslatot nem terjesztett elő.”

– áll a szakszervezet közleményében.

Dobi István, a szakszervezet elnöke azt is hozzátette, hogy a foglalkoztatási szabályok vonatkozó pozitív változtatási igényünket sem tudták a munkáltatói oldallal elfogadtatni, azokkal kapcsolatban még konkrét módosítási időpontot sem kaptak.
Szerintük ezek miatt nem maradt más eszközük, minthogy bejelentették a demonstratív lépését.

A szakszervezet az idei és a jövő évre is 20-20 százalékos béremelést követel. Ezzel szemben a Volánbusz idén 5, jövőre pedig 10 százalékos béremelést ajánlott.