Az ellenzék ellenzéke – avagy hol várható több ellenzéki jelölt indulása az áprilisi választáson

Hat ellenzéki párt úgy döntött, hogy a közvélemény nyomására összefogva indul neki a 2022. áprilisi országgyűlési választásnak, melyet egy előválasztás előzött meg azzal a céllal, hogy a 106 egyéni választókerületben mindössze egy jelölt álljon a Fidesz jelöltjével szemben. Azonban vannak körzetek, ahol már biztos, hogy nem csak egy kihívó lesz – ez köszönhető a választási törvénynek is, illetve, hogy vannak akik több évi pártpolitizálás után úgy döntöttek, függetlenként mérettetik meg magukat. Cikkünkből az is kiderül, melyek azok a körzetek, ahol pedig még lehetnek meglepetések.

Jász-Nagykun-Szolnok megye 1. számú körzete

A Bencsik János által alapított Polgári Válasz a realitások talaján maradva úgy döntött, hogy nem állít listát, ami többek között annak is köszönhető, hogy a jelenlegi törvények értelmében ehhez 71 körzetben kell tudni jelöltet állítani, ami egy új pártnak meglehetősen nehéz feladat. A múlt hét szombaton megtartott bejelentésük értelmében annyit kértek az ellenzéki összefogásról, hogy jelöltjüket léptessék vissza. A párt szerint Szolnokon és környékén csak Dr. Csikós Attilanak van esélye legyőzni a Fideszt. Ő már bizonyított! 2018-ban 35%-os támogatottsággal, közel 20 ezer szavazattal végzett a második helyen, több mint kétszeresét gyűjtve a baloldali jelölt szavazatainak. 

Az ellenzéki pártok egyelőre nem reagáltak és mivel minden pártnak fontos a mandátumszerzés, nem valószínű, hogy az egyébként DK frakcióba készülő jelöltet, Sziraki Pált visszaléptetnék.

Budapest 10. számú körzet (Óbuda)

Voltak körzete, ahol lényegében egyértelmű volt, ki nyerné meg az előválasztást, így tét nélkül zajlott le a voksolás. Ilyen volt az óbudai körzet is, ahol a Párbeszéd társelnöke, Szabó Tímea indul a hat párt logójával. Egy nemrég tett bejelentés alapján azonban kihívója akadt egy volt DK-s politikus személyében.

A párt III. kerületi szervezetében folyamatos volt a feszültség, ezért 2021-ben kilépett a pártból és még az alpolgármesteri pozíciójáról is lemondott Hazai Iván András, akit később Rózsa László Péter, aki az önkormányzat egészségügyi bizottságának elnöke követte. 

Ők alapították meg a korábbi pártjuk nevére erősen hajazó, de valójában társadalmi támogatottsággal nem rendelkező Valódi Demokrata Pártot, aminek színeiben fog elindulni – feltéve ha össze tudja gyűjteni az induláshoz szükséges 500 érvényes ajánlást.

Baranya megye – Pécs

Bár választásokon való indulásról egyelőre nincs szó, de azt mindenképp érdemes megjegyezni, hogy a héten a baranyai megyeszékhelyen megszűnt a Jobbik frakció Hencsei Zsolt kilépésével. Ez pedig azt is jelenti, hogy a 2019-es ellenzéki győzelem aránya, mely 18-8 volt, a három momentumos és egy DK-s képviselő szövetségből való kilépésével 14-12-re csökkent, azaz ha még egy fő távozik, akkor elveszik Pécsen a korábbi győztes vezetés többsége. 

Az események pedig kihatással lehetnek a baranyai választási eredményekre is, ugyanis az ilyen események erős inkompetenciát mutatnak, ráadásul a bizonytalan szavazók körében, akiknek kormányzó képességet kellene felmutatnia az ellenzéknek, ezt nem tudja megtenni. Pécsen egyébként mindössze 39,26%-al nyert Mellár Tamás és bár hasonlóan kevés szavazatot kapott a Fidesz jelöltje, az nem egyértelmű, hogy a Jobbikos jelöltre szavazók (14,08%) mindegyike átszavaz majd az ellenzéki összefogásra, ahogy ez kérdés Pécs másik részét érintő 2-es körzetben is, ahol viszont a Fidesz meg tudta tartani mandátumát 2018-ban is.

Veszprém megye 3. számú körzet

A körzetben 46.91%-al szerzett mandátumot a Fidesz, ahol idén egy sokkal erősebb jelöltet, Navracsics Tibort indítják el a választáson. A körzetben mindössze egy jelölt, Rig Lajos vett részt az előválasztáson, amit így nem nagy meglepetésre ő is nyert meg. 

A körzetben sokáig úgy tűnt, valóban ő lehet a kormánypárti jelölt kihívója, ám a hetekben elkezdett a körzetben kampányolni az egyébként LMP-s Takács Lajos, aki közösségi felületein azt a célt tűzte ki, hogy a körzetet érintő kérdéseket eljuttatja az illetékesekhez. A badacsonytomaji önkormányzati képviselő minden nap járja a településeket szórólapjával. Elmondása szerint azért járja a falvakat, hogy megismerje a helyi lakosok véleményét és álláspontját, hogy milyen politikai erőket látnak szívesen a körzetükben. Véleménye szerint „az emberek szeretnének valami újat és mást is kapni a mostani rezsim és az összefogás mozaikszerű csoportosulásain kívül„. A párt hivatalosan az összefogás jelöltjét, Rig Lajost támogatja. Takács elmondása szerint politikai szerepvállalását is azért kezdte korábban, mert hitt a harmadik út megvalósulásában és szerinte az LMP-nek most is ezt az elvet kellene követnie. Egyelőre kérdés, hogy szombaton felveszi-e az ajánlóíveket és indul-e az országgyűlési választáson.

Megoldás Mozgalom – focistától a TikTok influenszerig

Gattyán György pártja, a Megoldás Mozgalom is bejelentkezett az idei választásra, akik elmondásuk szerint azt a 2 millió választópolgárt szeretnék megszólítani, akik eddig nem éltek szavazati jogukkal. Az ambiciózus terveikhez celeb jelölteket is toboroztak, de azt egyelőre nem tudni ki hol fog indulni és pontosan kik lesznek az egyes körzetek jelötjei.

Mindenesetre afelől erősen szkeptikusak lehetünk, hogy akik eddig elkerülték a választásokat, azokat alig 50 nap alatt sikerül megszólítani az új pártnak.

Magyar Kérfarkú Kutya Párt

Szinte minden országos körzetben megpróbálnak jelöltet állítani, de a párt szerint a billegő körzetekben, ahol szoros eredmény várható, nem lesz jelöltük, csak ha az az országos lista meglétéhez elengedhetetlen. Jelenleg 71 körzetben kell jelöltet állítani ahhoz, hogy egy párnak országos listája is legyen.

Az MKKP vándor buszmegállója, amit legutóbb Pécsett szállított el az önkormányzat.

Korábban Márki-Zay Péter felhívta a párt elnökét, Kovács Gergőt, hogy rábírja, ne induljanak a választásokon, cserébe adnak egy befutó listás helyet. Ezt a viccpártnak induló, mára azonban komoly támogatottságot magának tudható párt visszautasította, amiben annyi realitásvalóban van, hogy aki az MKKP-ra adja szavazatát az nem valószínű, hogy átszavaz az ellenzéki összefogásra, hanem inkább távol maradna a választásokkor. Az viszont most is jól látható, hogy ha ismét a Fidesz-KDNP tud kormányt alakítani ők lesznek azok, akiket hibáztatni fognak a sikertelenség miatt.

Szombaton indul az ajánlásgyűjtés

Most szombaton lehet felvenni azokat az íveket, melyen jelöltenként összesen 500 érvényes ajánlást kell összegyűjteni a képviselő-jelöltséghez. Aki ezt nem tudja teljesíteni, az nem lehet rajta áprilisban a szavazólapokon.