Manhattannél is nagyobb autómentes övezet lehet Berlinben

Az autómentes Berlinért küzdő civilek javaslatáról februárban szavaz a német főváros képviselőháza. Amennyiben az ötlet megvalósul, úgy Berlinben lesz a világ legnagyobb városi sétálóövezete, ezáltal 88 négyzetkilométeren csökkenhetne radikálisan a gépjárművek száma.

2019-ben három barát ötleteléséből született meg a gondolat: mi lenne, ha Berlin közepe autómentessé válna? Az ezt követő hónapokban civil szervezetet alapítottak Volksentscheid Berlin Autofrei néven, ami magyarul annyit jelent: Emberek az autómentes Berlinért. A kezdeményezésről korábban mi is beszámoltunk.

A tervezet alapján a berlini elővárosi vasútvonal gyűrűjén, azaz a Ringbahnon belülre kizárólag teherszállítók, vészhelyzeti járművek, taxik, illetve korlátozott használatú közösségi autók hajthatnának be. 

Ringbahn Berlin

Egy 2014-ben megjelent jelentés szerint a berlini Ringbahn körgyűrűjén belül a megtett utak mindössze 17 százaléka történik autóval, a többi tömegközlekedéssel, illetve kerékpárral.

Leginkább természetesen a belvárost érintené az autók kitiltása, ugyanis ott a dugók még mindig mindennapi jelenségnek számítanak – ezért az autómentességért küzdő csoport olyan képekkel kampányolt, melyben megmutatják, milyen is lenne a berlini belváros az autók és a dugók látképe nélkül. 

Fotó: Volksentscheid Berlin Autofrei

A javaslat megtárgyalásához szükséges 50 ezer aláírást összegyűjöttték a civilek, ám amennyiben leszavazzák februárban a kezdeményezést, úgy 175 ezer aláírás után ismételten napirendre kell kerülnie az ügynek. Ha ekkor is elutasítja a sétálóövezet tervezetét a testület, akkor 2023-ban népszavazását kötelesek kiírni róla.