Van értelme a vizitdíj újbóli bevezetésének? – videó

A vizitdíj megosztó témájában kérdeztük az utcán szembe sétáló járókelőket.


A megkérdezettek nagy része nem támogatná a vizitdíj újbóli bevezetését. Többen anyagi okokra hivatkoztak, illetve hozzátették azt is, hogy nem ebben látják az egészségügyi helyzet megoldását. Úgy tartják nem ez oldaná meg a valós problémákat, továbbá hivatkoztak arra is, hogy nem egyértelműek a fizetési szabályok sem. Nem utolsó sorban a hosszú várakozási időt sem oldaná meg a vizitdíj újbóli bevezetése.


A megkérdezett fiatalok egyöntetűen azt válaszolták, hogy nem is emlékeznek a vizitdíj fogalmára, ami érthető ugyanis nagy részük valószínűleg még a 10. életévüket sem tölthették be akkor.


Akik igennel válaszoltak, azért válaszoltak igennel, mert ettől remélnék a rövidebb várakozási időt, és szerintük ez élhetőbb körülményeket eredményezne az egészségügyben.


A vizitdíjat 2007. február 15-től 2008. március 31-ig fizették, azok akiknek kellett.


A vizitdíj összege alkalmanként 300 forint volt. Voltak azonban olyan esetek, mikor emelt összegű vizitdíjat kellett fizetni, ez minden olyan esetben volt érvényes, ha a betegellátás a rendelőn kívül történt.


600 forintos összeget fizettek azok, akik rendelőn kívül vették igénybe az ellátást, illetve azok , akik nem a saját körzetükbe mentek el a háziorvosukhoz.


1000 forintot, ha a az ügyeleti ellátást indokolatlanul vették igénybe. Illetve ha beutalóköteles ellátást beutaló nélkül vették igénybe.

A vizitdíj azonban nem vonatkozott mindenkire, akik mentesültek:

  • a 18 év alattiaknak
  • akik tartós orvosi kezelésben részesültek
  • kismamáknak
  • a Honvédség, a hivatalos katasztrófavédelmi szervek, a rendvédelmi szervek tagjainak
  • azon véradók, akik legalább 30 alkalommal adtak teljes vért
  • meghatározott szűrővizsgálatokon megjelenőknek
  • járványügyi, népegészségügyi ellátásban részesülőknek
  • a hajléktalanoknak
  • a sürgősségi vagy kötelező gyógykezelésben részesülőknek
  • ­akik ugyanazon szolgáltatónál egy nap a második vagy többedik járóbeteg-szakellátást vették igénybe (és a vizitdíjat az első esetben már megfizették)

Vannak pro és kontra érvek a vizitdíj kérdésével kapcsolatban:


A kontra érvek szerint a vizitdíj fizetése etikátlan és rombolhatja az orvos és páciens közötti kapcsolatot. Sokak szerint ez nem is bevételt jelentene, hanem a korábbi elmaradt fejlesztéseket próbálnák ezzel pótolni. A fizetési szabályok pedig nem egyértelműek.


A pro érvek között szerepel, hogy a vizitdíjjal jelentősen hozzá lehetne járulni a háziorvosok praxisbevételéhez, ebből kifolyólag az orvosok kevésbé lennének kitéve a politikai viszályoknak is és függetlenebbek tudnának maradni. A jelenleg kialakult egészségügyi helyzet pedig sokszor arra kényszeríti a betegeket, hogy magánklinikákhoz forduljanak, ami sokkal nagyobb anyagi kiadásokat is követel.