Berlin belvárosából kitilthatják az autókat, több tízezren a kezdeményezés mellett

Megcsináltuk! – írja a Berlin autómentesítését népszerűsítő honlap, ami azt a kezdeményezést népszerűsíti, miszerint a német főváros belvárosából – pontosabban az S-Bahn által kirajzol gyűrű 88 négyzetkilométeres területéről tiltaná ki a gépjárműveket.

De miért is mondhatják, hogy „megcsináltuk”? A 3,6 millió lakost magának tudható Berlin zöldebb, klímabarátabb és biztonságosabbá tételéért küzdő szervezet egy határozatot nyújtott be a képviselőház felé. Ahhoz, hogy erről dönthessenek a szervezetnek három hónap alatt 20 000 aláírást kellett volna összegyűjteni, ám minden várakozást felülmúlva ez a szám végül 50 333 lett. Ez megerősíti a környezetvédelmi minisztérium azon kutatását is, ami szerint a németek 91%-a azt mondta, hogy boldogabb lenne az élete autók nélkül.

Az előterjesztést jelenleg a szenátus vizsgálja, majd 2022. januárjától kezdve négy hónap van arra, hogy döntsenek annak törvénybe iktatásáról vagy elutasításáról. Amennyiben az elutasításról születik döntés, úgy a következő körben már 170 ezer aláírást kell összegyűjteniük (amibe már beleszámít az eddigi 50 333). Ha ez is sikerül, de ekkor sem fogadják el a törvényjavaslatot, úgy 2023-ban népszavazást fognak tartani.

Az autómentes Berlinért küzdő aktivisták a Brandenburgi kapu előtt

Amennyiben az Initiative Volksentscheid Berlin autofrei mozgalom célja megvalósul, úgy a szóban forgó 88 négyzetkilométernyi területből 17 szabadulna fel az autók által jelenleg elfoglalt terület alól (ide számítva az autóutakat és parkolási területeket), ami arányait tekintve is elég jelentős.

Ugyanakkor a tiltás nem vonatkozna mindenre. A javaslat hasonlít a Sétáló Budapest korábbi programjára, ami szintén behajtási engedélyt adott volna a mentőknek, tűzoltóknak, áruszállítóknak, mozgáskorlátozottaknak, vagy egyéb feladatok ellátásához a megjelölt idősávokban az engedélyt kérőknek. Ez utóbbi esetben évente maximum 12 esetben lesz kérhető a behajtási engedély.

Az előterjesztő szervezet célja, hogy az autók kitiltásával párhuzamosan a tömegközlekedés olcsóbb, majd idővel teljesen ingyenes legyen mindenki számára.

Fotók: Initiative Volksentscheid Berlin autofrei