Márki-Zay Péter elárulta, mi lesz a KATA adóval és lesz-e köztársasági elnök-jelöltje az ellenzéknek

Péntek délután Csárdi Antal és Márki-Zay Péter tartott közös sajtótájékoztatót Budapesten a Deák Ferenc téren. Az ellenzék miniszterelnök-jelöltjét többek között arról kérdeztük, megtartanák-e a KATA-s vállalkozási formát, lesz-e az ellenzéknek köztársasági elnök-jelöltje, míg Csárdi Antalt a körzetét érintő alkotmánybírósági beadványról faggattuk.

Hogyan teremtenek munkahelyeket?

Az ellenzéki összefogás közös miniszterelnök-jelöltjét, Márki-Zay Pétert arról kérdeztük, hogy hogyan terveznek munkahelyeket létrehozni például vidéken, miután a 3 hónapról 9 hónapra bővítenék az álláskeresési járadékot.

Márki-Zay Péter elmondta, hogy szerinte már az önmagában munkahelyeket teremt, ha felszabadítják a gazdaságot. Példaként említette, hogy ha nem kell attól félni, hogy egy fideszesnek megtetszik a cégünk és „megjelenik két napszemüveges ember” és elveszik azt, az már önmagában munkahely-teremtő erővel bír. Hozzátette a vállalkozók terhének csökkentését, mint munkahely-teremtő lehetőséget, illetve az euró 5 éven belüli bevezetését is annak tartja. Valamint hozzátette, hogy nem bevándorolt indiai és török munkásoknak, hanem az eddig Magyarországról nyugatra vándorolt magyarok visszatérésével szeretnének munkahelyeket teremteni itthon.

Marad-e a KATA, mint adózási forma?

Az eddig megjelent programjuk adóval kapcsolatos pontjai között azt lehetett olvasni, hogy igazságosabb SZJA-rendszert szeretnének létrehozni. Kérdésként merült fel tehát, hogy marad-e a KATA, tehát a fixárú adózási forma?

A miniszterelnök-jelölt elmondta, hogy látják, hogy mennyire népszerű adózási forma ez, úgyhogy ezt mindenképpen szeretné megtartani. Hozzáfűzte az igazságos SZJA-rendszerhez, hogy a gazdagabbak adóját nem emelné, azonban a szegényekét mindenképpen csökkentené.

Lesz-e közös köztársasági elnök-jelöltje az Összefogásnak?

Novák Katalint jelölte a Fidesz köztársasági elnöknek. Ezzel kapcsolatban merült fel a kérdés, hogy az Egységben Magyarországért jelöl-e valakit erre a pozícióra?

Márki-Zay Péter erre azt válaszolta, hogy ha lesz közös konszenzusos jelölt, mindenképpen értesítik az embereket, azonban úgy véli, hogy mivel biztos benne, hogy a fideszes Parlament Novák Katalint fogja megválasztani, ezért az ő jelölésük csupán jelképes értékkel bírna.

Csárdi Antalt arról kérdeztük, hogy hogyan áll azaz ügy, miszerint az Alkotmánybírósághoz fordultak az önkormányzati műemlék-épületi lakások alacsony áron való megvásárlásának lehetősége miatt.

Elmondta, mindenképpen kiemelné, hogy nem az értékesítés a probléma. Ugyanis, azoknak az embereknek, akik kimaradtak a kilencvenes évek lakáseladásaiból, kijárna az alacsony áron való megvásárlás lehetősége.

Azonban azoknak a bérlőknek, akik lakáscserével jutottak hozzá ezekhez az ingatlanokhoz, ott a kedvezmény mértéke ésszerűtlen.

Elmondta, hogy az Alkotmánybíróság még nem hozott döntést ez ügyben, addig sajnos nem is tudnak ezzel kapcsolatban mit mondani.