Így lehetne növelni a poszméhek populációját

Egy új kutatás szerint a napelemparkok nem csak megújuló energiával szolgálnak, hanem élőhelyet is biztosítanak a vadon élő állatok – különösen poszméhek számára – természetesen akkor, ha egyensúlyban érvényesülnek a gazdálkodók és a természet értékei.


Okkal osztja meg tehát a lakosságot ez a téma, mert sokak szerint a napelemparkok káros hatást gyakorolnak a természetre, illetve a termőföldet is nagy mértékben roncsolják.


A napelemparkok tulajdonosait a Lancaster Egyetem kutatása szerint, ösztönözni kell arra, hogy napelemek mellé vadvirágokat vessenek el, ezzel elősegítve a környezetet arra, hogy a beporzók értékes élőhelyeivé válhassanak ezek a területek. Ha ezeknek megfelelően járnának el a napelemparkok tulajdonosai, akkor a parkon túli környező gazdákat is segítenék ezzel, mivel közülük sokan a méhekre beporzására támaszkodnak terményeiket illetően.


A kutatócsoport által lebonyolított egyik kísérletben megállapították, hogy azoknál a napelemparkoknál, ahol a területet vadvirágos mezőnek vetették be és nem hagyták meg szimpla gyepfüves területnek,

négyszer annyi méhet találtak a kutatást követően.


A látszat ellenére a napelemek nagy tömbjei számos előnyt kínálnak más nyílt földterületekkel szemben, mivel olyan jellemzőkkel bírnak, melyeket a poszméhek ideálisnak találhatnak élőhely szempontjából.


A Brexitet követő mezőgazdasági támogatási rendszer keretein belül a napelemparkok tulajdonosait ezzel mindenképp ösztönözni lehetne, hogy ezeket a területeket gyep helyett rétként használják, ezzel segítve a környező gazdálkodókat és a poszméheket is. Így legalább a fűnyírás elhagyása is kis megtakarítást jelentene a kezelési költségekben.

A méhek óriási veszélyben vannak.

Európa minden részéről szükség van kooperációs tevékenységre, ami segíti a méhpopuláció helyreállítását. Az Európában honos fajokat a kihalás fenyegeti, ennek hátterében pedig az emberek okozta káros tevékenységek állnak.

Az Európai Unió statisztikái szerint az 5-10 százalékról 25-40 százalékra növekedett a méhek téli halálozási aránya továbbá a nyári időszakban is egyre gyakrabban pusztulnak ki méhcsaládok. A megdöbbentő statisztikai eredményeket fokozza az a tény is, hogy az európai élelmiszer-termelés legalább 75 százaléka függ a méhek beporzásától, ez pedig egy sokkal globálisabb problémát idéz elő.

Bővebben a témáról itt írtunk.

(The Guardian)