A hidrogén repülők a jövő repülői?

Fenntartható megoldásokkal kell előrukkolniuk az országoknak, ha szeretnék visszaszorítani a klímaváltozás jelenleg jól ismert rohamos tempóját. Az Egyesült Királyságban a héten bemutattak egy olyan típusú repülőgépet, mely lehetővé tenné a nulla kibocsátású folyamatos repülést akár még az óceánokat átívelve is.


Az Egyesült Királyság ezzel közelebb kerülhet a karbonsemlegességgel kapcsolatos kitűzéseinek eléréséhez is, mivel a folyékony hidrogén üzemanyagként történő felhasználásának egyetlen hulladékterméke a víz.


Ez a modell hasonló lenne a mai átlagos utasszállító repülőgépekhez. Ugyanazzal a sebességgel, kényelemmel és befogadó kapacitással rendelkezne, mint a mai kevésbé környezetbarát rokonai. A 279 utast szállító repülő remények szerint Londonból San Franciscóba megállás nélkül lenne képes közlekedni, Új-Zélandra pedig csak egyszeri tankolásra lenne szüksége útközben a repülőnek.


A gépet a kormány által finanszírozott 15 millió font értékű FlyZero projekt keretein belül fejlesztik, melyet az Aerospace Technology Institute vezet.


A klímaváltozást nem az fogja megoldani, ha mindenki felhagy a repüléssel, csupán olyan megoldásokat kell találni, melyek nem károsítják tovább az éghajlatot és fenntartható megoldásokat kínálnak.


Fontos kitétele az ilyen típusú repülőgép modellnek, hogy ne a földgázból származó kék hidrogén funkcionáljon üzemanyagként, hanem ennek mindenféleképpen megújuló energiából kell származnia, ezzel zöld megoldást nyújtva a repülésnek.

(SkyNews)