Rasszista mese? A gyermekedet kérdezted már?

A rasszizmus annyit jelent, mint az emberek származása alapján hierarchiát felállítani. Ergo, ha te például cigány származású vagy és én emiatt téged kevesebbre tartalak, akkor rasszistának mondhatsz engem.

Felütötte a fejét a napokban egy internetes mese a KerekMese YouTube-csatorna kínálatában, melynek igencsak megosztó lett a megítélése, ami az erkölcsösségét illeti. A mesében egy kisfiú tévedésből egy másik családhoz kerül, akik látványosan rosszul szocializálódtak. Lakókocsiban élnek, látszólag nem törődnek a higiéniával és a beszédstílusuk sem a kiemelkedő intellektusukról árulkodik.

Azt hiszem beszélhetünk szuperérzékenységről, amikor az alábbi jelenséggel találjuk magunkat szembe. A Nem tehetsz róla, tehetsz ellene alapítvány Facebook-oldala rakott ki a mesével kapcsolatban egy posztot, melyben így fogalmaz:

„A mese azt tanítja a gyerekeknek, hogy a roma emberek tanulatlanok, koszban-mocsokban élnek, az idősekkel a kutyánál is rosszabbul bánnak, és csak a segélyért tartják őket az udvar végében.”

Először is azt, hogy ez mit tanít a gyerekeknek, inkább tőlük kellene megkérdezni. Tekintettel arra, hogy egy kisgyereknek, valószínűleg le sem esik – mivel nem érdekli – hogy itt feltehetően cigány származású emberekről van szó (hozzátenném, hogy én nem sok cigány jellegzetességet láttam a szereplőkön, de ne ezen vesszünk össze) nem túl valószínű, hogy ezt tanítaná nekik. A rasszista felhang így legfeljebb úgy kerülhet bele, ha mi vagyunk rasszisták és gondoljuk azt, hogy a cigányságra nézve ez egy valid feltételezés. Máskülönben legyintenénk és annyit mondanánk, hogy ez hülyeség. Pont. Nem csinálnánk nyilvános közfelháborodást.

Másrészről ez a mese archetípusokat mutat be. Mert ugye ismerünk ilyen archetípusokat. Létezik a lakókocsiparkban, higiéniát mellőző család jelensége. És igen, vannak cigányok, akik ilyen körülmények között élnek. Most akkor rasszista vagyok, hogy ezt mondom? Ha fehérekre mondom, akkor nem vagyok rasszista? Hozzátenném, hogy számtalan mese és rajzfilm-sorozat van, amely hasonló, talán ennél még inkább megkérőjelezhetőbb karakterábrázolással operál.

Harmadrészről, – és ez egy zárójeles gondolat – ha nem hívod fel a figyelmet az interneten a számodra nem tetsző dolgokra, akkor a kutyát nem fogja érdekelni. Sajnos a világháló a WEB 2.0 működése óta úgy működik, hogy ha valami nem tetszik és írsz róla egy posztot sokkal nagyobb népszerűséget fog kapni, mint ha nem csináltál volna semmit. Ezzel csak az lesz elérve, – ami azóta meg is történt – hogy több százezren megnézik a tartalmat és mindenkihez el fog jutni ez a „rasszista” animációs mese.

A videó – tekintettel az civil szervezetek újabb és újabb kiakadására – azóta korhatáros tartalomként érhető csak el. Emiatt beágyazni szépen ide nem tudom, de ha elmúltál 18 éves, (vagy legalább az általad használt csatorna szerint betöltötted a nagykorúságot) IDE kattintva megnézheted a rajzfilmet.

#vélemény.