Összefoglaló a gyáli előválasztási vitáról – Pest megye 7. választókerülete

A gyáli választókörzetben tartott előválasztási vitán Farag Alexandra (Momentum-MSZP-Párbeszéd-Új Világ Néppárt) és Fricsovszky-Tóth Péter (Mindenki Magyarországi Mozgalom-DK-Jobbik-LMP) mérettették meg magukat. A vitát Juhász Bence, a Tabumentes Egyesület elnöke moderálta, az esemény közvetítő partnere pedig a Jövő TV volt.

Bemutatkozás

A vita elején tartott bemutatkozáson Fricsovszky-Tóth Péter elmondta: a cél az, hogy ez az ország a választások után „egyenlőbb, jogszerűbb és tisztességesebb” legyen. 2019-ben a polgármesteri tisztségért indult, jelenlegi civil önkormányzati képviselőként dolgozik. Kiemelte, hogy polgárközpontú önkormányzatiságra van szükség.

„Ha nekem adják a bizalmukat, én nem ez az ember vagyok, aki megijed a képviseletüktől”

– üzente a választóknak.

Farag Alexandra elmondta: azért döntött a politikai pálya mellett, mert úgy érezte, hogy a Fidesz túllépett olyan határokat, amelyeket már nem lehet eltűrni és fel kell lépn ellene. Nem az a cél, hogy csak kormányt, hanem az, hogy rendszer is váltsunk – szögezte le. A helyiek képviselete, az infrastruktúra és az intézmények fejlesztése mellett egy országgyűlési képviselőnek fontos feladata, hogy a demokrácia felett is őrködjön.

„Én ehhez kérem a támogatásukat”

– mondta.

Kivándorlás

Arra a kérdésre, hogy mihez kezdene a kivándorlás kérdésével, Farag Alexandra azt mondta, hogy a Momentum célja az, hogy minden fiatal továbbtanulhasson és ezáltal több lehetősége legyen idehaza boldogulni. Fricsovszky-Tóth Péter egy bérlakás-program bevezetését javasolta ezzel kapcsolatban, amely ugyanezt a célt szolgálhatná. Mindeközben a felsőoktatásokba való vagyonkiszervezés folyamatát a visszájára kell fordítani.

Egészségügy

A képviselők ezt követően arról is beszéltek, hogy miként fejlesztenék a közösségi közlekedést a térségben. Az egészségügy helyzetének kérdéséről Farag Alexandra elmondta, hogy az ápolók fizetésének 60 százalékos emelésére lenne szükség. Fricsovszky-Tóth mindeközben szintén a közegészségügy fejlesztését, a háziorvosi szolgálat és a szakrendelők erősítését emelte ki.

Arról, hogy mit gondolnak a koronavírus elleni oltás kötelezővé tételéről, Fricsovszky-Tóth Péter azt mondta:

„Én ezt az emberek józan belátásra bíznám”

hozzátette, bízik abban, hogy ez elég lesz a járvány elleni küzdelemben. A kérdéssel kapcsolatban hangsúlyozta: nagy problémát jelent, hogy a kormány nem megfelelő információt adott az oltásról és ezzel sokakat elbizonytalanított. Farag Alexandra szerint a Fidesz helytelenül nevezte oltásellenesnek az ellenzéket, ez inkább csak a hozzájuk közel álló Mi Hazánk Mozgalomra lehet igaz. A kötelező oltás helyett újabb eszközökkel, kedvezményekkel próbálnák arra ösztönözni az embereket, hogy beadassák a vakcinát – mondta.

A sajtószabadság helyzetéről Fricsovszky-Tóth Péter úgy fogalmazott: a köztévé sosem volt teljesen független. „De ennyire sose lógott még ki a lóláb”. Az MTVA nagyon rosszul működik és nem ad hiteles tájékoztatást a polgároknak, valamint gyűlöletet gerjeszt. Miközben óriási, százmilliárd forintos költségeket visz el. Farag Alexandra szerint először is teljesítményalapon kellene kiválasztani a közmédia vezetőjét. Nem egy pártkatonát kellene odatenni, miközben a pénzcsapokat el kellene zárni.

„Kíváncsi lennék, hogy mit kezdenek állami hirdetések nélkül”

– mondta a kormánymédiumokra, köztük az Origora és a PestiSrácokra utalva.

A jogállamiság kérdése

A jogállamiság kérdéséről beszélve mindkét jelölt ugyanazon az állásponton volt. Már nem tartják jogállamnak Magyarországot és ha az ellenzéknek sikerül megnyernie a jövő évi választásokat, komoly változásokra lesz szükség a törvénykezés területén. Fricsovszky azt mondta, hogy a médiahatóságot és Polt Péter főügyészt bármi áron el kell mozdítani a tisztségükből. Ezeket a döntéseket népszavazások által is meg kell erősíteni Farag Alexandra azt mondta, hogy ha csak egyszerű többséget szerez az ellenzék, akkor a német mintára egy korrupcióellenes ügyészséget állítanának fel. Ezzel kényszerítenék a főügyészt arra, hogy vádat emeljen a azok ellen a Fidesz-közeli emberek ellen, akik bűncselekményeket követnek el.

„Akkor is sarokba fogjuk szorítani, ha esetleg nem tudjuk őt elmozdítani még egy darabig”

– mondta.

Kormánypárti szavazók megszólítása

Arról, hogy a kormánypárti szavazókat miként szólítanák meg, Fricsovszky-Tóth Péter azt mondta: a felmérések szerint ebben a körzetben egyértelműen az ellenzéki szavazók vannak többségben. A meglévő kormánypárti szavazók közt is találkozott olyannal, aki elégedetlen volt Szűcs Lajos fideszes képviselővel. Ezért akár egy ellenzéki jelöltre is hajlandó lett volna szavazni. Farag Alexandra szerint a bizonytalanokat és a kiábrándult embereket kell megszólítani. Helyi szinten nagyon sok olyan emberrel találkoztak, akinek elege lett a politikából, közülük sokaknak sikerült visszaadniuk a reményt. Szükség van „új, hiteles, tiszta arcokra”, akik a kiábrándult fideszeseket is meg tudják szólítani – mondta.

„Miért én és miért ne a másik?”

Arra a kérdésre válaszolva, hogy miért rá, és miért ne ellenfelére szavazzanak a választók, Farag Alexandra azt mondta, hogy itt nőtt fel és a helyi lakosok közt töltötte életét és az utóbbi hónapokat is, nagyon sok problémát megismert és lobbizni tud majd azért, hogy minél több támogatást kapjanak a lakosok.  Mivel egy új arc vagyok a politikában, sokkal jobban meg tudom szólítani azokat a szavazókat, akik az utóbbi években kiábrándultak” – fogalmazott.

Fricsovszky-Tóth Péter ugyanerre a kérdésre azt mondta, hogy a körzetben ő az egyetlen olyan jelölt, aki valóban független és egy pártnak sem a tagja. Hozzátette: a térségben lévő polgármesterek többségével már találkozott és megbeszélték, hogy miként tudnának együtt dolgozni a előválasztás után. Elismerte magáról, hogy határozott, makacs ember, de erre szükség is van, mivel „ilyen hőfokon, ilyen elszántsággal kell küzdeni a maffiamódszerek ellen”, amelyek Magyarországon ma láthatóak – vélte a jelölt.

A jelöltektől a vita után a közönség tagjai is kérdezni tudtak, a megjelentek számos érdekes, többségében helyi vonatkozású kérdést tettek fel a képviselő-jelölteknek a vita végén.

Ide kattintva a vitáról készült felvételben a közönségkérdésektől nézheti a videót.