Kiderült mikorra várhatóak az előválasztás első fordulójának eredményei

A Civil Választási Bizottság sajtótájékoztatót tartott, amely részeként beszámoltak többi között a szervezetek eddigi munkájukról, az előválasztáson való szavazás menetéről és megtudtuk mikor teszik közzé az előválasztás első fordulójának az eredményeit.

A Civil Választási Bizottság 7 szervezete március óta három havonta tart sajtótájékoztatót, ahol tájékoztatnak az eddigi munkájukról, elért eredményeikről.

A CVB elnöke, dr Magyar György elmondta, hogy eddig minden feltétel adott, hogy rendben végbe menjen az előválasztás. Továbbá hangsúlyozta, az előválasztás fontosságát és magasztalta az előválasztás kampánydalát, amit az előválasztás himnuszaként emlegetett.

Sok a gyűlölködő komment a kampány dal alatt, de ennek örülnek, ugyanis ez azt bizonyítja, hogy üzenetük vele célba ért.

Az aHang kampányigazgatója, Hajdú Gergő, az előválasztáson való szavazás menetét részletezte. Kijelentette, hogy az előválasztás.hu oldalon már lehet regisztrálni, amelyhez videós azonosítás szükséges. Szavazni viszont csak 18-án lehet. Viszont nem csak online lesz lehetőség szavazni.

Összesen 300 sátorban lehet 9 napon át szavazni. A sátrak nagyrésze pedig mozgósátor lesz, amelyekkel összesen 800 helyszínre jutnak el.

Továbbá jelezte, hogy mindenki csak a választókörzetében levő sátorban szavazhat, ugyanis mindegyik szavazó sátorban csak az adott körzet szavazólapja lesz.

Hajdú elmondta, hogy az előválasztáshoz szervezetüknek összesen 50 millió forint kell, ebből 36 millió forint gyűjt össze eddig. Kiemelte, hogy a gauder milán 7 millió forintot adományozott nekik, de ez az összeg még nem érkezett meg számlájukra. Majd hozzátette, hogy cégektől és pártoktól nem fogadnak el adományokat, csak magászemélyektől.

Újságírói kérdésre elmondta, hogya sátrak többségében csak civilek lesznek, a pártok jelenléte elenyésző lesz.

László János, a Nyomtass Te is! főszerkesztője közölte, hogy 106 féle újságot készítettek a hét folyamán, amelyben 106 féle információ van, különböző települések számára.

A főszerkesztő szerint az újságuk egy csodafegyver, amely ha eljutna minden héten, minden faluba, akkor az ellensúlyozni tudná a kormánymédiát.

László Jánbos hozzátette, hogy készen vannak az újságok, amelyeket honlapjukra feltöltenek, ahonnan le lehet tölteni őket és terjeszteni.

Pákozdi Éva, a Számoljunk Együtt főszervezője elmondta, hogy szeptember 27-én reggel 9-től kezdik el számolni a szavazatokat. Számítása szerint 3000 urnányi szavazat jön be hozzájuk. A szavazatokat pedig várhatóan már aznap estére összeszámolják, és legkésőbb szeptember 28-án délelőtt közlik őket, egyszerre.

A Tabumentes Ország elnöke, Juhász Bence szeptember eleje óta – a Jövő TV közreműködésével – eddig 11 vitát szerveztek meg, és várhatóan még további 10 lesz. Távoli tervként közölte, hogy szervezetük szeretné, ha ’22-re is tudnának hasonló vitákat szervezni, a Fideszes képviselőkkel együtt.

A szavazóurnákat bérelt, vagy pártkötöttségű helyszíneken tárolják majd esténként, mindig őrizve őket. A CVB becslése szerint 400 ezer sátra, és 100 ezer online szavazatra számítanak.