A Financial Times szerint Orbán gyengébb lehet annál, mint amilyennek látszik

A Népszava szemlézte a Financial Times vezércikkét, mely szerint a három, választásokra készülő “erős ember”, Rodrigo Dueterte, Jair Bolsonaro és Orbán Viktor is gyengébb lehet annál, mint amilyennek látszik, és akár az a forgatókönyv is könnyedén bekövetkezhet, hogy idén mindhárom illiberális vezető távozni kényszerül a hatalomból.

A cikk foglalkozik a Freedom House nemrégiben megjelent kutatásával is, amely kitér arra, hogy a világban 15 éve zajló “jogállam deficit” megtörni látszik, így az előrejelzések alapján a “Trump-féle amerikai jobboldal hőse”, Orbán Viktor sorsa is hamarosan megpecsételődhet. A Financial Times szerint az sem kizárt, hogy a sajtó túlsúlya és az állami intézmények ellenőrzése miatt a magyar kormányfő végül megtartja hatalmát, nem beszélve arról, hogy Trump-féle mintára egy esetleges vereség esetén Orbán elfogadja-e a választások végeredményét, vagy ő is csalást kiált majd.

A brit napilap szerint a Fülöp-szigeteken kevésbé bonyolult a képlet, ugyanis Rodrigo Duetertének nem sikerült keresztülvinnie az alkotmánymódosítást, ezért mandátuma lejártakor távozni kényszerül. Kihívója azonban éppen az előző diktátor, Ferdinand Marcos fia lesz.

A Financial Times cikkéből az is kiderül, hogy Jair Bolsonarónak szintén nem áll jól a szénája, ám a brazil elnök már javában készíti elő a terepet, hogy megkérdőjelezze az októberben tartandó választások kimenetelét. A lap szerint ebbe egy katonai puccskísérlet is belefér, de a demokratikus intézményrendszerek elég erősnek tűnnek ahhoz, hogy egy ilyen próbálkozást kivédjenek.

A cikkben szóba kerül Recep Tayyip Erdogan is, akinek ugyan jövőre kell csak megméretnie magát, viszont a magas infláció és az elhibázott gazdaságpolitika nehezíti a helyzetét. Az FT szerint könnyen elképzelhető, hogy a következő másfél év során 4 illiberális vezető is elveszti hatalmát.