Orbán: aki nem oltotta be magát, azt a negyedik hullám meg fogja találni

Kivételes módon vasárnap reggel hallhattuk Orbán Viktort a Kossuth Rádióban megszólalni a megszokott péntek reggel helyett. Szóba került a negyedik hullám, az afgán helyzet és megtudtuk, hogy a miniszterelnök él-e a harmadik oltás felvételével.

Nagy Katalin a bemelegítő kérdésével már megfogta a miniszterelnököt.

Hány kilós volt ez a kenyér?

A kérdés Orbán pénteki Facebook bejegyzésére utalt, amelyen a miniszterelnök a huszadikai újkenyeret szegi meg.

A miniszterelnököt váratlanul érte a kérdés, és a választ sem tudta megmondani. Utána az államalapítás ünnepére tértek át. Orbán felidézte, hogy mennyit változott augusztus huszadika az elmúlt 30 évben, és az idei mennyivel volt másabb a többihez képest. Megdícsérte a művészeket akik a „bazári látványosságból, legalábbis ehhez hasonló tüzijátékból” egy nemzeti büszkeségre okot adó művészi előadást hoztak létre.

Tavaly nem lett megtartva az augusztus huszadikai ünnepség a járvány miatt, idén szerencsére meg lehetett tartani, de jön a negyedik hullám. Nagy Katalin felvezetésként megkérdezte, hogy van-e a negyedik hullámmal teendője a kormánynak.

Jó ha mindenki tudja, a fejében ezt a gondolatot el kell raktározni, hogy a negyedik hullám az kopogtat az ajtón.

– közölte a miniszterelnök.

Hozzátette, hogy nálunk nem lesz olyan vészes a negyedik hullám, mint a környező országokban, hála a sok beoltottnak. Orbán szerint a kormány és az operatív törzsek egész nyáron dolgoztak azért, hogy megszervezzék az iskolai- és a harmadik oltás felvételét. Jelenleg 171 ezer harmadik oltáson átesett ember van – tette hozzá.

Orbán nem tervezi felvenni a harmadik oltást, annak ellenére, hogy kínai vakcinával oltották, de ő még nem tartozik abba a korba, hogy szüksége lenne neki.

Az idős embereknek viszont ajánlotta, hogy vegyék fel a harmadik oltást. Jelenleg 8 millió vakcina van elraktározva Magyarországon. Elmondta, hogy a jelenlegi adatok szerint a beoltottak közül 500 emberből csak 1 ember fertőződik meg.

Tehát érdemes bízni a vakcinákban, és aki nem oltotta be magát, annak mindenképpen javaslom, hogy vegye föl az oltást, mert a negyedik hullám meg fogja őt találni.

– közölte.

A műsorvezető megkérdezte, hogy mikortól várhatóak korlátozások a mindennapjainkban, ugyanis az elmúlt napokban újból 100 fölött van a fertőzöttek száma. Orbán erre rávágta, hogy ezt szeretnék elkerülni, ugyanis a kötelező maszkviselés nem fog segíteni, egyedül az oltás, ami segíthet. A maszkviselés csak az elszigetelésben segít, de nem megoldás a vírusra.

A kormány ezért egy oltás melletti kampányt indít a napokban. (Erről már Szentkirályi Alexandra is beszélt a szombati kormányinfón.) Orbán szerint az lenne a legjobb ha mindenki legalább egy embert meg tudna győzni a környezetében, hogy oltassa be magát.

A járvány után a gazdasági növekedés került szóba, amelyről Orbán elmondta, hogy a rendszerváltás óta nem dolgozott annyi magyar, mint most. Továbbá bízik benne, hogy elérik az éves 5 százalékos GDP növekedést, ugyanis akkor a családok adó-visszatérítése megtörténhet és a 13. havi nyugdíj is visszakerülhet.

A belföldi turizmusról Orbán elmondta, hogy szerencsére már beindult, de látszik, hogy egy év kimaradt nekik és ezt próbálják bepótolni. A miniszterelnök szerint az a kiesett egy év bevétele ha idén nem, de jövőre vissza térül. Továbbá arra kérte a turizmusban dolgozókat, hogy mértékkel emeljenek árakat, nehogy átessenek a ló túloldalára.

A fővárosi turizmus viszont még „keheg, krákog”, de erről az tehet, hogy a budapesti turizmus a külföldiekre épül, abból pedig jelenleg nincs sok.

Orbán azt tanácsolta, hogy a budapesti vendéglátók, szállodák próbáljanak építeni a belföldi turizmusra is. Ugyanis ő is minden nap talál valamilyen eddig nem látott szépséget Budapesten.

Az afgán helyzet is szóba került, amiről a miniszterelnök közölte, hogy nem mondhat sokat, de annyit elárult, hogy már kint vannak a magyar katonák és még vannak kint rekedt magyar családok. Elmondta azt is, hogy nem csak magyarokat menekítünk Magyarországra. Hoznak haza afgánokat is, akik együttműködtek Magyarországgal, és ezért veszélyben vannak.

Nekünk erről van egy zárt listánk, ugye ilyenkor ellenőrzéseken hajtunk végre, nem akarunk akárkit beengedni. A tényeket, hogy és miképpen működött velünk, le kell ellenőrizni, nem könnyű ilyen távolságról. Fényképpel be kell őket azonosítani, mikor hozzuk el őket. Csak őket akarjuk elhozni, másokat nem.

Az afgán krízis Orbán szerint egy újabb tömeges migrációs válságot idéz majd elő, amely ellen meg kell védeni hazánkat. Ezért pedig a balkáni útvonalakon elhelyezkedő országokkal újra fel kell venni a kapcsolatot, és határaikhoz segítséget küldeni.

A migrációs válságból könnyen átkanyarodott a beszélgetés témája Brüsszelre. Orbán szerint Brüsszel migránsokat akar, úgyhogy ők biztos be szeretnék fogadni a majdani migrációs hullámmal jövő menekülteket. Ezt az ideológiát pedig majd új megpróbálják ráerőszakolni Magyarországra, mint azt 2015-ben tették. A migráció Brüsszel szerint emberi jog, Orbán szerint viszont nem.

A mostani nemzeti konzultáció ezért is aktuális és most Brüsszellel szemben három kérdésben kell megvívni: migráció, genderideológia és a környezeti károk költségei.

Csata lesz.

– zárta gondolatát a miniszterelnök.

A teljes beszélgetést alább tudjátok végighallgatni.