A Tankcsapda tényleg nem politizál, de jobban tenné

A 70’s évek közepe felé, amikor virágzott a punk zene, e stílus dalszövegei szókimondóak voltak társadalmi és politikai téren egyaránt. Az olyan dalok, mint például a The Clash-től a „Career Opportunities” és a „London’s Burning” című száma, a munkanélküliséggel, az unalommal és a városi élet más nyomasztó problémáival foglalkoztak. Egyes esetekben nyíltan becsmérelték a kormányzatokat és az uralkodóházakat is. Így tette például a Sex Pistols is a „God Save The Queen” és az „Anarchy in the UK” című dalaiban. Egyesek pedig határozottan anti-romantikus módon ábrázolták a szexet és a szerelmet, ahogyan a The Voidoids’ tette a „Love Comes in Spurts”-ben.

A Tankcsapda 1989-ben alapult, viszonylag gyorsan országos ismertségre tettek szert. Szókimondó társadalmat és politikusokat kritizáló szövegeik, melyek olykor a vallásosságnak is beszóltak, a rendszer-változtatás utáni magyar nép feszültséglevezetőjévé váltak.

A méltán kultikus punkrock zenekar több, mint harminc éve csap a húrok közé. Sok TCS kedvelő szokta mondani, hogy amíg Cserkó volt a gitáros, mennyivel jobb volt a zenekar, mennyivel hitelesebbek voltak a dalok. Azonban amikor a Zanzibár egykori gitárosa Sidi (Sidlovics Gábor) lett a banda gitárosa és leváltotta Cserkót, megváltozott a csapat profilja.

A sok kritika után, mely az egész csapatot érintette, sok összegyűlt negatív érzelem rakódott le a zenekarban, melyet egy „Köpök rátok” című számban érzékeltettek a közönséggel.

Sokak szerint a punkrock-zenekar „elpopposodott”, a számok nyugdíjas témákról kezdtek szólni, nem szóltak be úgy az arcnak, a hatalomnak, a társadalomnak esetleg vallásoknak mint előtte. A kedvenc témájuk a fogyasztói társadalom lett. A dalaik is a nyugati világ ellen uszítanak leginkább. Azonban a hiteltelenség gondolata némileg hitelt nyerhet, hiszen egy olyan zenekarról van szó, akiknek a fő támogatója nem más lett, mint a MOL. Az a magyar olajtársaság, amely Európa-szintű gigavállalattá nőtte ki magát. Nemrég felvásárolta szinte a teljes Szlovén OMV-t.

Mekkora a MOL?

A Mol-csoport kilenc országban 1941 töltőállomással rendelkezik különböző márkanevekkel:
– Magyarországon 466 db
– Horvátországban 434 db
– Csehországban 304 db
– Szlovákiában 254 db
– Romániában 243 db
– Bosznia-Hercegovinában 106 db
– Szerbiában 70 db
– Szlovéniában 53 db
– Montenegróban 11 db

Az olajvállalat piacvezető szerepet tölt be Magyarországon, Horvátországban, Szlovákiában és Bosznia-Hercegovinában, Csehországban a második, Szlovéniában, Romániában és Montenegróban pedig jelenleg a harmadik legnagyobb piaci szereplő.

Bele lehetne menni abba is, hogy az elnök-vezérigazgató milyen kapcsolatban áll a kormánnyal. Kezdve azzal, hogy Hernádi szállodái milyen állami támogatásokban részesültek a koronavírus-járvány alatti korlátozások idejében, vagy, hogy a Corvinus Egyetem alapítványának egyik kuratóriumi elnökségi tagja.

A Tankcsapda autós koncertje

A Tankcsapda éles bírálatokat kapott a közvéleménytől, amikor tulajdonképpen törvénymódosítás történt a kedvükért. Autós koncertet tavaly tavasszal tarthatott a zenekar. Amikor minden koncert be volt tiltva és senki nem játszhatott, a Tankcsapda egyetlen nap erejéig megtehette, hogy olyan koncertet tarthasson, ahol a nézőtérre autóval lehet bemenni és a járművekből lehessen élvezni a koncertet élőben. Ilyen típusú koncerttel próbálkozott a NOX is, de ők nem kaptak rá engedélyt a kormánytól. A negatív jelzőkre reagált is a Tankcsapda egy háromnegyed órás videóban, ahol arról beszéltek, hogy nincs köze az autós koncertek engedélyeztetésének ahhoz, hogy őket milyen cég támogatja és annak cégnek milyen kormányközeli viszonyai vannak. A videó címe megtévesztő, hiszen egyetlen szó sem esik arról, hogy „mi is az a punk?”.

A kommentek a videó alatt önmagukért beszélnek és jól reprezentálják milyen visszhangot kapott az ügy és milyen lett a zenekar megítélése. A videóra a Fókuszcsoport is reagált, eléggé pejoratív értelmezésben vette elő a zenekar reakcióját.

Ugye a Tankcsapda nem politizál. Hát persze, hogy nem. Ez a zenekar többek között azért lett egy ország kedvence, mert kegyetlenül beszóltak a politikusoknak és úgy egyébként a punknak, mint szubkultúrának is az az alapja, hogy „nem tetszik a rendszer”. Érezheted leegyszerűsítésnek, de ha meghallgatod a 90’s évekbeli Tankcsapdát egyértelművé válik, hogy miért válhatott az ország legismertebb csapatává közvetlenül a rendszer-változtatás után. Igen, ugyanis a Tankcsapda 89’s alapulású, sok másik punkrock zenekar mellett (ilyen volt például a C.A.F.B.) lehetőségük nyílt arra, hogy büntetlenül kritizáljanak bárkit, bárhogyan.

A Tankok és a Pesti TV

Ugye a Tankcsapda nem politizál. Egyébként tényleg nem. Szombaton rakott ki egy interjút Sidivel, Bohár Dániel, a Pesti TV egyik riportere. Az egyébként valóban kiváló képességű riportert számtalan alkalommal láthattuk már ellenzéket kritizálni, gyurcsányozni és ami a legbeszédesebb, amikor Fábián Tamással (újságíró, Telex) vitáztak az újságírásról kijelentette, mindenfajta kétség vagy önmegkérdőjelezés nélkül, hogy ő 2022-ben a Fideszre fog szavazni. A Tankcsapda zenekar gitárosát ez látványosan nem zavarta.

Egyébként a Tankcsapda képviseletében járt már korábban a Pesti TV-ben a zenekar dobosa, Fejes Tamás is.

És most mondhatnád, hogy igen, Pesti TV, igen, Bohár Dániel, de hát nem is politikáról beszélgetnek, nem igazán mondhatni, hogy a Tankcsapda politizál. Nekem nem is ez a csalódás. Igazából örülnék ha politizálnának, ha újra mondanának véleményt és megnyilvánulnának közéleti témákban. Az a szomorú számomra ebben az egészben, hogy az a zenekar, amelyik a rendszer-változtatás után olyan szellemiséget képviselve indult el és lett népszerű, mely gyakorlatilag felesküdött a mindenkori hatalom ellen, egy hatalmat nyilvánosan kiszolgáló csatornán visszatérő vendég. Gyakorlatilag szembeköpve a punk zenei kultúrát és mindazt a szellemiséget, melynek alapja, hogy embereknek nem szabadna hatalmat adni a kezébe, mert megváltoztatja őket.

„Az anarchia nem a káosz, hanem a hatalom nélküli rend”

– fogalmaznak az egyik dalukban.

Teszik mindezt egy olyan nagyvállalat hátszelével évek óta, amely a legnagyobb magyar pénztőkével rendelkezik és amely a nemzetközi piacon is piacvezető szerepet tölt be egy olyan termékkel (igen, tudom, hogy kerékpárokat és elektromos autókat is adnak bérbe) amely árucikk a műanyag után talán legkártékonyabb volt a bolygónknak az elmúlt évszázadban.