Megvette a szlovén OMV-t a MOL

A Mol-csoport megvásárolja az OMV 120 töltőállomásból álló kiskereskedelmi hálózatát Szlovéniában. A vételár 301 millió euró. A tranzakció versenyhatósági engedélyhez kötött – közölte az olajtársaság kedden az MTI-vel.

A tájékoztatás szerint a Mol megállapodott az OMV-vel, hogy megvásárolja az OMV Slovenija 92,25 százalékát, amelyben az INA (horvát olajipari vállalat) már 7,75 százalékos kisebbségi részesedéssel rendelkezik. A szlovén OMV az ország második legnagyobb kiskereskedelmi hálózatát működteti három különböző márkanév alatt. A Mol-csoport az INA-val együtt a felvásárolt vállalat nagykereskedelmi üzletágát is tartalmazó eszközök 100 százalékos tulajdonosa lesz.

A Mol jelenleg 53 töltőállomást működtet Szlovéniában, 48 töltőállomást a saját, 5-öt pedig INA márkanév alatt üzemeltet. Ezzel a harmadik legnagyobb piaci szereplő az országban.

A megállapodás illeszkedik a vállalat frissített, hosszútávú stratégiájába, amely különösen nagy hangsúlyt fektet a fogyasztói szolgáltatások fejlesztésére – hangsúlyozták a közleményben.

Mekkora a MOL?

A Mol-csoport kilenc országban 1941 töltőállomással rendelkezik különböző márkanevekkel:
– Magyarországon 466 db
– Horvátországban 434 db
– Csehországban 304 db
– Szlovákiában 254 db
– Romániában 243 db
– Bosznia-Hercegovinában 106 db
– Szerbiában 70 db
– Szlovéniában 53 db
– Montenegróban 11 db

Az olajvállalat piacvezető szerepet tölt be Magyarországon, Horvátországban, Szlovákiában és Bosznia-Hercegovinában, Csehországban a második, Szlovéniában, Romániában és Montenegróban pedig jelenleg a harmadik legnagyobb piaci szereplő.

A Mol emellett megállapodást kötött a Marché International AG-vel, amely kilenc éttermet üzemeltet Magyarországon Marché márkanév alatt.

Hernádi Zsolt Tamás, a MOL elnök-vezérigazgatója 2020-ban Magyarország 69. leggazdagabb embereként volt nyilvántartva.

Hernádi elmondta, hogy a fogyasztói szolgáltatásokban hatalmas potenciál rejlik az energiaátmenet során. Hozzátette: a vállalat integrált üzleti modellje és gyorsuló növekedése azt is lehetővé teszi, hogy pénzügyi forrásokat biztosítsanak a fenntartható megoldások fejlesztéséhez és a körforgásos gazdaság fellendítéséhez a régióban.