5 milliárdból 356 koncert jöhet?

A Magyar Közlönyben megjelent határozat szerint a koronavírus-világjárvánnyal szembeni hatékony magyar védekezést követően a gazdaság újraindításán túlmenően a közösségi élet újraindítása is kiemelkedő szerepet játszik. Ezért a kormány idén augusztustól egészen októberig 356 koncertsorozatot indít az országban. Ezek az alábbi tematika és zenei koncepció szerinti bontásban lesznek:

  • nagyvárosi események és nagykoncertek (40 koncert),
  • kisvárosi események és koncertek (216 koncert),
  • falunap jellegű események (100 koncert);

A kormány szerint a közösségi élet újraindítását és az összetartozás-érzés erősítését szolgáló könnyűzenei események és rendezvények, koncertek minél nagyobb számban történő megvalósulása, továbbá az előadó-művészeti és rendezvényszektor segítése aktív állami feladatvállalást és támogatást igényel.

A rendezvényeket a Minisztérium kabinetfőnökének, Rogán Antalnak kell lebonyolítania a Magyar Turisztikai Ügynökségen keresztül.

A feladat ellátása érdekében pedig csaknem 5 milliárd forint (4 998 920 445 ft) többletforrás biztosítanak.

A kormány a tavalyi év folyamán raktárkoncertekkel próbálta támogatni a hazai szórakoztatóipart. Ezek szervezését akkor a Magyar Turisztikai Ügynökség és az Antenna Hungária Zrt. bonyolította le.

A Falunapok is kapnak egy kis támogatást

A kormány egyetért a Magyar Falu Program részeként a belügyminiszter által vezetett minisztérium által nyilvántartott, 2021 január 1-jén 5000 fő vagy ennél kevesebb állandó lakosságszámmal rendelkező települések önkormányzati rendezvényei támogatásának szükségességével és fontosságával, valamint a központi költségvetésből történő támogatásával és azzal, hogy a támogatási rendszer a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos és a Nemzeti Művelődési Intézet.

A cél megvalósítása érdekében pedig mintegy 2,8 milliárd forintnyi (2 881 335 000 ft) forrást biztosít Magyarország.