Döntés született az idei ballgásokról, pótérettségikről

Nagykanizsa, 2021. május 5. Diákok a történelem írásbeli érettségi vizsgán a Nagykanizsai Zsigmondy Vilmos Szakképzõ Iskolában 2021. május 5-én. Történelembõl középszinten 66 ezer, emelt szinten mintegy 8 ezer diák érettségizik. MTI/Varga György

Hétfő este jelent meg a Magyar Közlöny 90. száma, amiben a rendeletek keddtől hatályosak. Ezek szerint az idei évi ballagások meg lesznek tartva,  az iskolák épületiken kívüli területeken, május 25-e után. A ballagásra meghívott személyek életkortól, illetve koronavírus elleni védettségtől függetlenül részt vehetnek, azzal, hogy a nevelési, oktatási intézmény zárt részeiben nem tartózkodhatnak.

A meghívott vendégek viszont nem tartózkodhatnak zárt térben, viszont ha ez nem elkerülhető, az iskola igazgatójának meg kell adnia egy áthaladási helyet. Ugyan úgy az igazgató szabályozhatja, hogy egy ballagó hány vendéget hívhat meg.

A rendelet szerint az igazgató további, a ballagási rendezvényen betartandó magatartási szabályokat is megállapíthat.

A maszk viselése viszont mindenképpen kötelező lesz, pár kivétellel:

  • a hatodik életévét be nem töltött kiskorú,
  • az értelmi vagy pszichoszociális fogyatékossággal, illetve az autizmus spektrumzavarral élő személy,
  • a ballagó
  • valamint a ballagási rendezvényen fellépő.

Minden pótérettséginek szóbeli érettséginek kell lennie

Azoknak a diákoknak, akiknek szükséges pótérettségin részt vennie, azt csak szóbeli érettségiként csinálhatja meg.

Akik pedig a mostani vizsgaidőszakban egy tárgyból térítésmentesen jelentkeztek érettségire, de a veszélyhelyzet miatt nem tudtak elmenni, ezt később is megtehetik egy alkalommal, ugyanúgy ingyenesen.

fotó: MTI/Varga György