Na kikkel találkozott Szijjártó Péter?

Szijjártó Péter külügyminiszter találkozott Jeromos atya tihanyi apáttal és Kelemen atya győri bencés apáttal is.

Szijjártó Péter a bejegyzésében kiemelte, hogy a rend által fenntartott iskolákban kiváló színvonalú oktatás zajlik, közösségeik pedig sok embernek adnak erőt és hitet.

Nyilván persze ilyenkor azért felsejlenek olyan történetek, például 2016-ból, amikor azért komoly problémák akadtak a kiváló színvonalú oktatásban.

A volt diákok által elmondott történetek tökéletesen bizonyították, hogy a gyerekekkel szembeni erőszak egyes formái csak a tankönyvekben válnak el egymástól: a lelki bántalmazás, az érzelmi erőszak, a szexuális visszaélés és a testi fenyítés a valóságban kéz a kézben járnak.

WMN

Írta egy 2016-os cikkijében a WMN.

A bencések teljes latin nevén: Ordo Sancti Benedicti, rövidítve: OSB – a római katolikus egyház és a nyugati kereszténység legrégebbi szerzetesrendje. Szoros értelemben nincs bencés rend, hanem azokat a bencés kongregációkat foglalja magába, amelyek a római apátprímás vezetésével konföderációban egyesültek, tágabb értelemben minden rendi személyt, aki a Benedek regula szerint él. A középkor folyamán léteztek bencés ihletésű monasztikus rendek; a 15. századtól kongregációk és monostorok léteznek, mint megannyi „bencés szerzetesrend”.

A szemlélődő (kontemplatív) szerzetesek nevüket alapítójukról, Szent Benedekről kapták, aki a 6. század elején, Itáliában kezdett szigorúbb szerzetesi életet élni, és írta meg szerzetesi szabályzatát, azaz reguláját. Bár a Bence név a Vince egyik formája, és nem a Benedeké, a Benedek-rendi elnevezést Magyarországon a 17. század után a bencés név váltotta fel.