Diplomáciai botrány alakult ki Orbán Viktor nagy-magyarországos sálja miatt

Orbán Viktor hétfőn Facebook-oldalán osztotta meg a videót, amiben elbúcsúzott a 109 szeres válogatott Duzsudzsák Balázstól. Elsőre talán kevesen vették észre, de a miniszterelnök ebben a videóban egy nagy-magyarországos szurkolói sálban volt, ami nem mindenkinek nyerte el a tetszését.

Elfogadhatatlannak és a jelen valóságával homlokegyenest ellentétben állónak tartja Románia Orbán Viktor gesztusát, vagyis hogy a miniszterelnök egy Nagy-Magyarország sziluettjével hímzett szurkolói sálat viselt, amikor vasárnap este búcsúmeccse után találkozott a 109-szeres magyar válogatott balszélsővel, Dzsudzsák Balázzsal

– derül ki a bukaresti külügyi tárca hétfő este kiadott közleményéből, melyet a Népszava szemlézett.

Az ügyben a román külügy nemtetszését fejezte ki a bukaresti magyar nagykövetnek, közleményben tudatta, elfogadhatatlan, ellentétes a kétoldalú megállapodásokkal, minden revizionista megnyilvánulás.

A Bogdan Aurescu vezette tárca „határozottan helyteleníti” Orbán Viktor gesztusát, hogy Nagy-Magyarország-térképet ábrázoló sállal jelent meg a magyar és a görög labdarúgó-válogatott mérkőzésén. 

 Az ukrán külügyminisztérium bekérette a magyar nagykövetet az Orbán Viktor által viselt sál miatt – vette észre a Hvg.

Oleg Nikolenko, az ukrán külügyminisztérium szóvivője Facebook-oldalán fejezte ki véleményét: „A revizionizmus eszméinek magyarországi népszerűsítése nem járul hozzá az ukrán-magyar kapcsolatok fejlődéséhez, és nem felel meg az európai politika elveinek”. Ukrajna ezért bekérette a magyar nagykövetet.

A miniszterelnök sem hagyta szó nélkül a román külügy véleményét és közzétett egy rövid választ.

A foci nem politika. Ne lássunk bele olyat, ami nincs. A magyar válogatott minden magyar csapata, bárhol is éljenek! ??????

– válaszolta vissza a miniszterelnök a Facebook oldalán.