Elképesztő károkat okoztak a szélsőséges viharok Romániában

Ismét szélsőséges volt az időjárás, de most Romániában.

Az extrém hőség és a viharos időjárás következtében fennakadások voltak a közúti és vasúti közlekedésben Románia nagy részén.  A viharok okozta károk legalább 83 települést érintettek.

A tűzoltókat közel 300 kidőlt fához és további 39 kidőlt villanypóznához is riasztották.

A 70 kilométeres sebességű szél miatt 7-8 emelet magasságú antenna zuhant bukaresti lakóházakra, a balesetben két ember is megsérült.

A főváros térségét is érintő vihar leszakította a felsővezetéket a Bukarest-Konstanca vasútvonalon. Médiabeszámolók szerint a fennakadás egyebek mellett egy gyerekeket szállító vonatot is érintett, amely csütörtök reggel már több mint kilenc órát késett, így a Konstanca-Arad utat várhatóan 26 óra alatt teszi meg – számolt be az esetről az ATV is. További fennakadások voltak a Maros megyei Palotailva (Lunca Bradului) és Ratosnya (Rastolnita) útvonal között és Tusnádfürdőn is, ahol egy felsővezeték szakadt le, ez pedig további problémákat okozott a vasúti közlekedésben.

Az extrém zivatarok az idei nyár eddigi legmelegebb napján alakultak ki több helyen is 39 fok feletti hőmérsékletet mértek köztük Bukarestben is. Herkulesfürdőn volt a legmelegebb, itt 40,1 fokos volt a hőmérséklet.

Az Európa délkeleti térségét sújtó extrém hőség miatt Románia déli megyéiben továbbra is másodfokú hőségriasztás van érvényben, az országos közútkezelő (CNAIR) pedig csütörtök déltől kezdődően súlykorlátozást vezetett be az aszfaltburkolat védelmében az ország csaknem egész területén, ez alól csak Hargita, Neamt, Suceava és Botosani megye képez kivételt. A rendelet értelmében szombat estig 12 és 20 óra között nem közlekedhetnek az autópályákon és DN jelzésű főutakon a 7,5 tonnánál nehezebb járművek – a személyeket, élő állatokat, postai küldeményeket, palackozott vizet és mezőgazdasági terményeket szállító, illetve katasztrófavédelmi és mentőszolgálati járműveken kívül – írja az ATV.hu.

A meteorológiai előrejelzések szerint nem nagyon fog változni a szélsőséges időjárás a következő napokban további viharokra elsősorban a hegyvidéken – ezen belül a Székelyföld jelentős részén – valamint a keleti (moldvai) országrészben lehet számítani.

(ATV.hu)

Nyitókép: MTI/EPA/Sebastian Tataru