Stummer János: minden iratot átnézünk, hogy kiderüljön ki és mikor vásárolt a kémprogramból

Stummer János a Nemzetbiztonsági bizottság elnöke, valamint Molnár Zsolt és Ungár Péter a bizottság ellenzéki tagjai a Pegasus leghallgatási botrány kirobbanását követően a mai napra kezdeményezték a bizottság rendkívüli összehívását, azonban az a kormánypárti politikusok bojkottja miatt elmaradt, pedig Pintér Sándor is megjelent, hogy a kérdésekre válaszoljon.

Ezt követően a bizottság három ellenzéki tagja sajtótájékoztatót tartottak, melyen Stummer János a bizottság elnöke elmondta, hogy kiszélesítik azt a belső ellenőrzést a Nemzetbiztonsági bizottságban, amely minden olyan ügyiratot, ami ebben és az előző ciklusban a bizottság elé került közbeszerzési mentesítés, hogy kiderüljön volt-e a bizottság előtt a kémszoftver beszerzése. A Jobbikos politikus szerint ez a beszerzés irataiból egyértelműen ki fog derülni, így egy ténymegállapító vizsgálat után azt is ki fogják deríteni, hogy ki és mikor vásárolta a szoftvert.

Az őszi ülésszak első munkanapján 8 órakor lesz ismét Nemzetbiztonsági bizottsági ülés.

Ungár Péter elmondta, hogy nem érti, hogy ha a kormánypárti politikusok szerint a kémprogramról elterjedt hírek valóban álhírek, akkor azt tisztázhatták volna a mai ülésen, ám annak bojkottálása egyértelmű beismerése a Pegasus használatának. Ungár szerint a magyar emberek nem bíznak a kormányban, hogy jogkövető magatartást tanúsít.

A lehallgatási ügy miatt ma este 18 órára a Momentum Mozgalom demonstrációt szervezett a Terror Házához, melyhez minden ellenzéki párt csatlakozott. A demonstráció részletei itt olvasható.