Elmaradt a Nemzetbiztonsági bizottsági ülés a Fidesz bojkottja miatt

Budapest, 2020. december 10. Pintér Sándor belügyminiszter éves meghallgatásán az Országgyûlés magyarországi nemzetiségek bizottságának ülésén az Országház Széll Kálmán-termében 2020. december 10-én. MTI/Szigetváry Zsolt

Stummer János a Nemzetbiztonsági bizottság elnöke, valamint Molnár Zsolt és Ungár Péter a bizottság ellenzéki tagjai a Pegasus leghallgatási botrány kirobbanását követően a mai napra kezdeményezték a bizottság rendkívüli összehívását, hogy a kormány magyarázatot adjon a felmerült vádakra. Este tüntetést tartanak a Terror házánál a kialakult botrény miatt.

Korábban a kormánypárt már bejelentette, hogy szerintük nem indokolt a nemzetbiztonsági bizottság ülésének összehívása, ugyanis a Belügyminisztérium vezetői rendszeresen beszámolnak az Országgyűlés illetékes bizottságai előtt a titkosszolgálatok információgyűjtő tevékenységéről. Ezeken pedig valamennyi parlamenti párt képviselteti magát.

A hét fős bizottságnak egyébként három ellenzéki és négy kormánypárti tagja van, ezért ha a Fidesz-KDNP úgy dönt, hogy nem vesznek részt az ülésen, akkor az érvénytelen, így például ha a belügyminiszter, Pintér Sándor megjelenik, az ő meghallgatását sem lehet végrehajtani. Pedig a miniszter az ügy kirobbanásakor azt nyilatkozta, ha összehívják a bizottságot, annak zárt ülésén hajlandó válaszolni a felmerült kérdésekre.

Ez történt a mai napon is. A Fidesz a hétfő 9:30-ra összehívott bizottsági ülést bojkottálta a korábbi álláspontjuk szerint. Az ellenzéki pártok korábban kijelentették, hogy szerintük az ülés bojkottálása a Pegasus kémprogram megvásárlásának és használatának egyértelmű beismerése.

Pintér Sándor el is ment az ülésre, azonban a fent említett okok miatt az ülés elmaradt, így neki nem kellett beszámolót tartania és a felmerült kérdésekre sem kellett válaszolnia.

Hogy mi is az a Pegasus kémprogram, arról összefoglaló cikkünket itt lehet elolvasni.

A lehallgatási ügy miatt ma este 18 órára a Momentum Mozgalom demonstrációt szervezett a Terror Házához, melyhez minden ellenzéki párt csatlakozott. A demonstráció részletei itt olvasható.

Mindeközben Lukács László György, a Jobbik országgyűlési képviselője az ATV reggeli műsorában azt nyilatkozta, hogy nem kizárt, hogy a Pegasus-beszerzést a Nemzetbiztonsági-bizottsággal fogadtatták el, mivel az ott lévő előterjesztésekben a beszerzések nem minden alkalommal kerülnek tételesen felsorolásra.

Stummer János a bizottság elnöke elmondta, hogy kiszélesítik azt a belső ellenőrzést a Nemzetbiztonsági bizottságban, amely minden olyan ügyiratot, ami ebben és az előző ciklusban a bizottság elé került közbeszerzési mentesítés, hogy kiderüljön volt-e a bizottság előtt a kémszoftver beszerzése. A Jobbikos politikus szerint ez a beszerzés irataiból egyértelműen ki fog derülni, így egy ténymegállapító vizsgálat után azt is ki fogják deríteni, hogy ki és mikor vásárolta a szoftvert.

Az őszi ülésszak első munkanapján 8 órakor lesz ismét Nemzetbiztonsági bizottsági ülés.