Magyarország legnagyobb lehallgatási botránya miatt tüntettek

A Fidesz kormány a külföldi titkosszolgálatoktól vásárolt, Pegasus nevű kémszoftverrel figyel meg közel 300 magyart, köztük ellenzéki politikusokat, újságírókat, és számukra veszélyesnek titulált vállalkozókat. Ez a történet a rendszerváltás utáni magyar politika legsötétebb fejezete, hiszen az újságírók, ellenzéki politikusok, üzletemberek, aktivisták lehallgatása a legkeményebb pártállami időket idézi. A Momentum hívószavára valamennyi ellenzéki párt csatlakozott, ahogy több száz tüntető is.

A menet a Terror Háza Múzeum elől indul és a Lendvay utcában található Fidesz székházig tartott, ahol a felszólalók elmondták beszédjeiket.

Stummer János a Nemzetbiztonsági bizottság elnöke, valamint Molnár Zsolt és Ungár Péter a bizottság ellenzéki tagjai a Pegasus leghallgatási botrány kirobbanását követően a tüntetés napjára kezdeményezték a bizottság rendkívüli összehívását, hogy a kormány magyarázatot adjon a felmerült vádakra. Pintér Sándor el is ment az ülésre, azonban a Fidesz-KDNP bojkottja miatt az ülés elmaradt, így neki nem kellett beszámolót tartania és a felmerült kérdésekre sem kellett válaszolnia.

Kérdésünkre válaszolva Donáth Anna jelezte, hogy ha az ügyben nem történik érdemi előrelépés, újabb utcai demonstrációt szerveznek.

Hogy mi is az a Pegasus kémprogram, arról összefoglaló cikkünket itt lehet elolvasni.