Kis-Szeniczey: én várom a potenciális kihívókat is

A Reflektorban vendége Kis-Szeniczey Kálmán, az LMP Bács-Kiskun megyei elnöke. Kiskunfélegyháza város önkormányzati képviselője volt, akivel többi között az előválasztásról, a választókörzetéről, valamint a Homokhátság elsivatagosodásáról is beszélgettünk.

Kis-Szeniczey Kálmán a rendszerváltás kezdete óta vesz részt a helyi közéletben, valamint 30 éves politikai tapasztalat, két évtizedes helyi és megyei önkormányzati munka áll mögötte. Az LMP-nek pedig 2009 ősze óta tagja. A 30 éves politikai tapasztalata alapján elmondta, hogy a politikában már látott szépet és rosszat egyaránt. Nagyon sok csalódást élt át a politikában a rendszerváltás után választópolgárokkal együtt, de látja a fényt az alagút végén, hogy ez jobb lesz a jövőben.

Az LMP politikusa Bács-Kiskun 4. számú választókerületében indul az elő- és a ’22es választáson egyaránt. Viszont az ő helyzete egy ritka helyzet, ugyanis

jelenleg nincs kihívója az előválasztáson.

A jelöltet a pártján kívül az MSZP, Párbeszéd és a Jobbik is támogatja. Viszont DK-s és Momentumos jelöltről azóta se hallani a körzetben. Kis-Szeniczey számára üdvözlendő a helyzet természetesen, de elmondása szerint jobb lett volna, ha tényleg akadna kihívója, ugyanis egy választáson a verseny csak jót tehet. De ha az előválasztáson nem is, a ’22es választáson a Fideszen kívül lesznek más kihívói is – tette hozzá.

Mivel körzetében lehetségesen ő indul egyedül az előválasztáson, ezért adott lehet a kérdés: kiket a legnehezebb megszólítani? Az LMP-s jelölt szerint a bizonytalanokat. Ugyanis elmondása szerint vidéken sokkal nagyobb a fölénye a Fidesznek, mint a fővárosban. Egy vidéki tanyán élő embert pedig kihívással teli meggyőzni arról, hogy van egy jobb világ a Fideszen és a NER-en túl – tette hozzá.

Kis-Szeniczey a politikán kívül növénytermesztéssel és állattenyésztéssel is foglalkozik. A globális felmelegedés hatásai viszont az ő területén, a Homokhátságban sokkal erőteljesebben érzékelhető, mint máshol. Mivel a „saját bőrén is érzi” a hatásait, ezért a politikájában is fontos szerephez jutott a globális felmelegedés elleni küzdelem. A terület egyik jelentős kihívása a víz visszatartása a területen. Ehhez viszont egy másfajta agrotechnika szükséges, valamint a régi belvízcsatornák korszerűsítése is kell.

Nem az a cél, hogy minél gyorsabban megszabaduljunk a víztől, hanem hogy megtartsuk őket az év nehezebb időszakaira.

– szögezte le a politikus.

Ahhoz, hogy a probléma megoldódjon, ahhoz viszont sok milliárd forintnyi vidékfejlesztési forrásra lenne szükség. A területi újításokat, prevenciókat pedig kormányzati programmá kell tenni. Ennek megoldása pedig az egyik központi programja a Kis-Szeniczey politikájának.