Oroszországban rekordmagas a koronavírus okozta halálozás

Oroszországban július 10-én – a nyilvánosságra hozott adatok alapján – 740 halálos áldozatot követelt a koronavírus. Ez a szám 12-re napi 700-ra csökkent, azonban az elmúlt egy hét halálozási átlaga 722 fő naponta.

Összesen az országban eddig közel 142 ezer halálos áldozatot követlelt a vírus.

A tömeges oltások 2020 decemberében kezdődtek, elsősorban az orvosokkal, az egészségügyi dolgozókkal és a tanárokkal kezdve. 2021 januárjában ezt kiterjesztették az egész lakosságra.

2021. július 12-ig 29,2 millió ember kapott legalább egy adagot, 19,24 millió ember volt teljesen beoltva.

Sok orosz vonakodik a tényleges oltástól. A lakosságnak csak körülbelül 15 százaléka kapta meg az oltást, sokan a tudomány iránti bizalmatlanságra és általában a hatóságokra hivatkozva kerüli a vakcinákat – erről az rferl.org számolt be még július 4-én.

E szerint a lap szerint még július végén Putyin felszólította az oroszokat, hogy győzzék le tétovázásukat és oltassák be magukat. Néhány újságíró szerint azonban ő maga is aláásta az üzenetet azzal, hogy elutasította egyes oroszok oltási mandátumának határozott támogatását azzal, hogy bizonyítékok nélkül azt állította, hogy „a nyugati vakcinák veszélyesek„.

Június elején mindezek ellenére az orosz elnök több ezer vendégnek dicsekedett a szentpétervári Nemzetközi Gazdasági Fórumon, amelyet a világ legnagyobb világjárvány utáni nemzetközi összejövetelének nyilvánítottak. Elmondta, hogy „az oroszországi jelenlegi helyzet lehetővé teszi, hogy ilyen eseményeket mindenféle fertőzés-kockázat nélkül megtartsanak.” – számolt be az Economist.

/kiemelt kép: Pyotr Kovalyov - Az egyéni védőeszközöket viselő temetkezők temetnek egy személyt, aki Szentpétervár külterületén, COVID-19 miatt halt meg.