Változnak a maszkviselési szabályok

Változnak a maszkviselési szabályok az egészségügyi intézményekben, amelyek a Magyar Közlöny szerdai számában jelentek meg.

A rendelet szerint az egészségügyi intézményben mindenki köteles orvosi maszkot, munkavédelmi maszkot vagy textil, illetve más anyagból készült maszkot olyan módon viselni, hogy az az orrot és a szájat folyamatosan elfedje.

Viszont az egészségügyi intézményben ápolt beteg az elhelyezésére szolgáló kórteremben nem köteles maszkot viselni.

A hatodik életévét be nem töltött kiskorú, valamint az értelmi vagy pszichoszociális fogyatékossággal vagy autizmus spektrumzavarral élő személy továbbra sem köteles maszkot viselni.

Az egészségügyi dolgozóknak viszont nem kell mindenhol maszkot hordaniuk. Ilyenek a betegellátásra nem szolgáló, betegforgalom számára nyitva nem álló területek. Például:

  • pihenésre és étkezésre szolgáló helyiségekben,
  • orvosi és nővérszobában és
  • irodai és egyéb munkahelyen

Szociális intézményben a szabad mozgás megkönnyítése érdekében az interoperábilis, Covid–19 oltásra, tesztre és gyógyultságra vonatkozó igazolványok (uniós digitális Covid-igazolvány) kiállításának, ellenőrzésének és elfogadásának keretéről szóló, 2021. június 14-i (EU) 2021/953 európai parlamenti és tanácsi rendelet, valamint a koronavírus elleni védettség igazolásáról szóló 60/2021. (II. 12.) Korm. rendelet szerint védettnek nem minősülő látogató, ellátott – lehetőség szerint – 

  • látogató fogadásakor,
  • közösségi programok alkalmával,
  • közösségi terekben való tartózkodás esetén
  • munkát végző személy,
  • egyéb célból jelen lévő személy

köteles orvosi maszkot, munkavédelmi maszkot vagy textil, illetve más anyagból készült maszkot olyan módon viselni, hogy az az orrot és a szájat folyamatosan elfedje.

A hatodik életévét be nem töltött kiskorú, valamint az értelmi vagy pszichoszociális fogyatékossággal vagy autizmus spektrumzavarral élő személy itt sem köteles maszkot viselni.

A rendelet csütörtöktől lépett érvénybe.