Medve járhatott Balaton-felvidéken

Egy igen ismert hazai túrázó Csutka István, blogjában, a Camino Steve-ben arról számolt be arról, hogy medvetalpnyomokra bukkant a Balaton-felvidéken. 

„Az Országos Kéktúra Balatonhenyénél elterelt útvonalát  és a régi- és új nyomvonal találkozásától (Vaskapu-árok, Juhász forrás) kb. egy, másfél kilométerre az új ösvényen Balatonhenye felé, medve talpnyomokat találtam az erdészeti úton.” – írja a túristablogger.

Csutka István szerint sokkoló élmény a Balatonnál találni egy ilyen nyomot. Elmondása szerint csak a Bükkben, Mátrában, Börzsönyben és Zemplén erdeiben fedeztek fel eddig medvenyomokat. Ilyen messzire és főleg ebbe az irányba még nem merészkedett el egy medve sem.

„Persze óriási távolságokat képesek megtenni elég rövid időn belül és ráadásul a Kéktúra most erre terelt szakasza korábban alig járt ösvény volt, így nem nagyon zavarhatta meg őket senki, ha még a Nemzeti Park erdészeinek és munkatársainak sem tűnt fel idáig a váratlan vendég.” – írj a blogger.

Fotókat is készített, melyeken jól látszanak, hogy valóban medve lábnyomai lehetnek.

Csutka István – CaminoSteve

Leírja, hogy több hazai és erdélyi medveszakértővel is megnézette a biztonság kedvéért, hiszen állítása szerint nem szakértője a témakörnek.

Csutka István – CaminoSteve
Csutka István – CaminoSteve

„Látszik, hogy nem friss a nyom és a pár nappal ezelőtti jó nagy esőt követően járhatott erre az állat. Ráadásul mellette egy kisebb nyom is látható volt, így gyanítom, hogy egy nőstény medvéről és legalább egy bocsról lehet szó, így különösen fontos, hogy kellően készüljön fel minden túrázó!” – írja Csutka István

A blogger kiemelte, hogy egyre többen alszanak kint az erdőkben szerencsére, de azt is tapasztalja, hogy sajnos hiába a medveészlelésekkel kapcsolatos figyelmeztetések, a túrázók nem veszik komolyan.

„Pedig csak addig fognak így tenni, amíg nem lesz valaki rossz időben a rossz helyen…”

– írja a blogger