Addig módosítgatták míg megszavazták a pestszentlőrinci ingatlanberuházást

Szerda reggel lezárult a múltkor hirtelen félbehagyott testületi ülés, amelyen egy pestszentlőrinci ingatlanberuházásnak a tervezetéről szavaztak volna. Azóta eltelt egy hét, és az ellenzéki városvezetés egy sokkal zöldebb, kevésbé zsúfoltabb tervezettel állt elő.

A szavazás előtt dr. Lévai István Zoltán, a 14. számú egyéni választókerület Fideszes képviselője kritizálta, hogyha a helyi lakosság nem háborodik fel az eredeti tervezeten és nem harcolnak ki egy lakossági fórumot a témában, akkor az eredeti terv végbe ment volna. Amelyet a polgármester nemmellesleg egyeztetés nélkül fogadott el. A Fideszes politikus szerint a picit zöldebb, picit jobb új tanulmányterv üdvözendő, viszont még ebbe se vonták bele eléggé a a helyi lakosságot. Ezért nem támogatják a mostani tervet se.

fotó: Pásztor Csaba/Jövő TV

Nagy Károly, a 10. számú egyéni választókerület képviselője válaszként közölte, hogy az új tanulmányterv sem véglegles. Még lehet módosítókat beküldeni, amelyeket üléseken megszavazhatnak, és így tovább formálhatják, optimalizálhatják a beruházást. Hozzátette, hogy a legoptimálisabb egy közpark lenne, de a volt orosz laktanya területe nem közkézen, hanem magántulajdonban van.

A városvezetés így is próbálja, hogy a lehető legkevesebb lakás, és a lehető legtöbb zöldterület legyen az orosz laktanya helyén.

– jelentette ki a független politikus.
fotó: Pásztor Csaba/Jövő TV

Az eredeti tervben 113 lakás építettek volna a párhektáros területre. A városvezetés viszont megoldotta, hogy itt ne aprótelkes – vagyis 500nm-es – övezetek legyenek, hanem normáltelkes – 800nm – övezetek. Így 87 lakás lehet a területen és a területre kerül egy játszótér is.

Kőrös Péter,  a 6. számú egyéni választókerület MSZP-s képviselője szerint a kérdésben jelenleg két részre szakadt a testület. Az egyik oldal meg akarja oldani a helyzetet a lehető legoptimálisabban, a másik pedig csak ott akarná hagyni az egészet, és „robogni tovább a féknélküli vonaton”. Valamint közölte, hogy a Fideszes városvezetés az elmúlt 9 évben nem tett semmi érdemit a kerületben és tanulmányterveket sem mutattak be. Helyette most alaptalan állításokat mondanak – tette hozzá.

Lévai válasza szerint nem azt szeretnék, hogy semmi se épüljön a területre, hanem egy sokkal részletesebb tanulmányterv kidolgozását kezdeményezte. Ebben céljuk, hogy a helyi lakosság sokkal mélyebben belefolyjon a tanulmányterv kidolgozásában.

Az új határozati javaslatot végül 13 igen és 8 nem szavazattal elfogadták.

fotó: Pásztor Csaba/Jövő TV

Banga Zoltán, a 11. számú egyéni választókerület LMP-s képviselője az ülés végén elmondta, hogy ezzel ők az előző tanulmánytervet nem elutasították, hanem módosították. Banga tisztázta továbbá, hogy a főváros 6-8 évvel ezelőtt kimondta, hogy ezt a területet beépítésre kell felhasználni. Ezért sem lehetett erre a területre parkot építeni. Abban viszont egyetért a helyi ellenzékkel, hogy a majd odaköltöző lakosság igényeit, „népességét” és gépkocsiszámát figyelembe kell venni, hogy ezeket a kerület képes-e biztosítani, kezelni. De ezeket kérték is a befektető következő tanulmánytervében alapos kidolgozásra. Kérdésünkre elmondta, hogy szerinte a beruházás idén igen nagy valószínüséggel nem veszi kezdetét fizikailag.