Abszolút rekordhónap volt a június Budapestnek a biciklizésben

Soha nem mértek annyi kerékpárost egy hónap alatt a XXI. században Budapesten, mint most júniusban – közölte a Magyar Keréspárosklub. A havi bringás forgalom nem csak a tavaly júniust körözte le, hanem az eddigi csúcstartó hónapot, 2020 júliusát is. A biciklis forgalom kitartó növekedéséből látszik, hogy nem csak a koronavírus idején ültek kerékpárra az emberek, hanem maradandó trend lett a kerékpárra váltás. Ezt pedig a kánikula sem akadályozta meg.

A Magyar Kerékpárosklub szerint érdemes folytatni a kerékpáros fejlesztéseket, mert láthatóan nagy igény van a biciklis közlekedésre.

Ez pedig hosszú távon az élhető városok kialakításának egyik legolcsóbb eszköze. 2021 júniusában 418 573 elhaladást mértek a BKK nyilvánosan elérhető adatokat szolgáltató forgalomszámlálói eszközei,

ami mintegy 23%-kal nagyobb a tavalyi júniushoz, és 6.5%-kal több a csúcstartó 2020 júliushoz képest.

A budai rakpart Bem téri szakaszán, a Hungária körúti és az Árpád hídon vezető kerékpárutakon minden idők legnagyobb biciklis forgalmát mérték júniusban. Ezeken a helyeken napi rekordok is megdőltek a nyári útfelújítások kezdete környékén. Ebből következtethető, hogy sokan az autó helyett, a dugók és a parkolóhely-vadászat elkerülésére választják a kerékpárt.

Továbbra is a budai rakparti kerékpárút a legnépszerűbb útvonal, itt 175 852 elhaladást mért a számláló, ami mintegy 28%-kal több a tavaly júniusnál.

A Kerékpárosklub összesítése a napi átlagos kerékpárforgalmat is vizsgálta. Ez alapján elmondható, hogy nem csak a hétvégén bringázók száma növekedett 2021 júniusában. Az Árpád-hídon, a Bem rakparton, a Hungária körúton és a Múzeum körúton a munkanapokon és munkaszüneti napokon is nőtt a kerékpárforgalom.

A Bem rakpart átlagos munkanapi kerékpárforgalma 6400 felett volt, de június elején a 7600-at is meghaladva döntött rekordot. A Hungária körúton 2200 feletti napi rekordot számoltak júniusban, de itt is 1900-as hétköznapi átlagot teljesítettek a munkanapok.