Hétfőn tartották az Év fagylaltja döntőjét, amelyben 20 különlegesnél különlegesebb fagylalt versengett az első helyezésért.
Erdélyi Balázs, a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestületének szakmai elnöke elmondta, hogy idén 81 fagylalt jelentkezett összesen a nevezetes címért, amelyet egy szakmai zsűri első körben 20 fagylaltra szűrtek le egyéni kategóriában. A cégek katágóriájába pedig 18 fagylalt került be a döntőbe.
Szűcs Árpád, a szakmai szűri elnöke háláját fejezte ki, hogy idén is meg tudták tartani az év fagylaltja díjátadót, amelyre a járvány legyőzáése miatt igen sokan ellátogathattak. És sokan is jöttek el megnézni.
A 20 ínycsiklandó desszert közül az első helyezést végül Bíborka fantázianevű, chilis, szedres, csokis fagylalt nyerte, amelyet Fehér Gergő békéscsabai Cafe one cukrásza nyert el.
Fehér elmondta nekünk, hogy tapasztalatszerzésként jelentkezett a fagylaltjával, ugyanis ez volt az első nevezése. A cukrász részletezte, hogy azért csak most jelentkeztek először, mert csak 3 éve kezdtek bele a fagylaltfőzésbe – amely a jelek szerint igen sikeresen megy nekik – és így számára egy hihetetlen megtiszteltetés, hogy ő nyerte meg a díjat.
Volt egy másik kategória is
Az Egy a Természettel Vadászati és Természeti Világkiállítás tiszteletére írtak ki egy új kategórát. Ennek Témája az erdő-mező ízei voltak, amelynek győztese Nagy László lett a dunaföldvári Marcipán Cukrászdából rozmaringos-málnás étcsokoládéjával.
A döntőben egyébként ez a 20 fagylalt volt:
- ÉDES TEJFÖL CUMBERLAND MÁRTÁSSAL – Márton Brigitta (Bagaméri Fagylaltozó, Balatonfüred)
- ARANY MANGÓ – Sztaracsek Ádám (Jánoska Cukrászda, Komárom)
- MANGÓ & CITROMNÁD – Damniczki Balázs (Damniczki Cukrászda, Székesfehérvár)
- MEZEI KAKUKKFÜTTY – Reif Ferenc (Dock Cukrászda, Polgárdi)
- BERÉNYI GESZTENYE – Márton Brigitta (Bagaméri Fagylaltozó, Balatonfüred)
- PICCOLO RE – Wilheim Dávid (DaCrema Fagyizó, Nagykanizsa)
- SZÉDÍTŐ DIÓ – Vadócz Jenő (Promenád Kávéház, Balatongyörök)
- BIRSALMASAJT – Böröczky-Asztalos Ágnes (Margaréta Fagyizó, Balatonszemes)
- ROZMARINGOS-MÁLNÁS ÉTCSOKOLÁDÉ – Nagy László (Marcipán Cukrászda, Dunaföldvár)
- SÓS MANDULA MÉZES ÁFONYÁVAL – Böröczky-Asztalos Ágnes (Margaréta Fagyizó, Balatonszemes
- BÍBORKA – Fehér Gergő (Cafe One, Békéscsaba)
- BALZSAMOS SÜLT ÁFONYA LÁGY KECSKESAJTTAL – Koncz Andrea (Sissi Fagylaltozó, Gödöllő)
- SIKKES CITROMLIGETES PISZTÁCIÁVAL – Marsa Éva Heléna (Vanília & Gelarto, Nagykőrös)
- TÖK JÓ – Baumann Erzsébet (Nándori Cukrászda, Budapest)
- SZELÍD KENDER VAD SZEDERREL – Koncz Andrea (Sissi Fagylaltozó, Gödöllő)
- NAGYERDŐ KINCSE – Ladányi László (Ladányi Cukrászda, Szeghalom)
- KARAMELLÁS SAJTTORTA – Eszenyi Ferenc (Centrum Fagylaltozó, Balmazújváros)
- SÁFRÁNYOS VANÍLIA SZEDER-BIRS CSATNIVAL – Eszenyi Ferenc (Centrum Fagylaltozó, Balmazújváros)
- DIÓS JUHAR GESZTENYE – Eszenyi Ferenc (Centrum Fagylaltozó, Balmazújváros)
- FESTŐI FEKETEGYÖNGY MEZŐK – Pokoraczki Ágnes (Bahama Kézműves Fagyizó, Újfehértó)
A Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete a szakmai megmérettetést 1998 óta szervezi minden évben.