Melyik nap hagyhatjuk el végleg a maszkot?

Gulyás Gergely a komrányinfón jelentette be, hogy 5,5 millió beoltott elérése után majdnem mindenhol felhagyhatunk a kötelező maszkhasználattal. Ehhez a számhoz pedig arányaiban nagyon közel vagyunk. Vagy mégsem?

Csütörtök reggelre megtudhattuk, hogy jelenleg 5 millió 445 ezer embert oltottak be Magyarországon. Vagyis az 5,5 millióhoz nem csaknem 55 ezer ember szükséges. Ami igazából nem hangzik olyan soknak, ha felidézzük április végét, amikor 100 ezer Pfizer vakcinára lehetett regisztrálni. Erre akkora volt az érdeklődés, hogy az EESZT rendszer összeomlott, ezért sokan a kórházak elé mentem, ahol több száz méteres sorok alakultak ki.

Azóta viszont már nincs akkora rohanás az oltásokért, ugyanis aki be akarta magát oltatni, az már nagy valószínűséggel beoltatta magát. Ez pedig a számokon is meglátszik.

Az egyetlen látható kiugrás is azért van, mert hétvégén már nem közölnek napi adatokat, csak hétfőn egy hétvégi összesítőt, így 21-én pénte,szombat,vasárnapi adatokat kapjuk meg egyben.

A számok az elmúlt egy hétben, ahogy ezt láthajtuk nőnek, de mégsem olyan gyorsan mint ezt elképzeltük.

  • június 17-re 5 millió 376 ezer a beoltottak száma,
  • június 18-ra 5 millió 389 ezer,
  • június 21-re 5 millió 411 ezer,
  • június 22-re 5 millió 421 ezer,
  • június 23-ra 5 millió 432 ezer,
  • június 24-re pedig 5 millió 445 ezer beoltottnál tartunk.

Mivel 21-én hétfőn a péntek-szombat-vasárnapi adatokat egy adatként közölte a kormányzati oldal, így azt a három napi növekedést egyenlő arányban átlagoltuk.

Vagyis átlagosan 9 ezer 900 embert oltanak be naponta.

Csak a hétköznapokat tekintve az átlag csaknem 12 ezer (11,75), hétvégén pedig 7 ezer 300. Az enyhítésekkel kapcsolatos bejelentés csütörtökön volt, vagyis péntekre még a beoltottak száma nőhet kb. 12 ezerrel. Ekkorra biztos átlépjük az 5 millió 450ezret, valahol 5 millió 455 ezer és 5 millió 457 között lesz ez a szám. Ha hétvégére rászámolunk 20-23 ezer beoltottat, (és lehet kevesebb lesz, mert ilyen melegben nem biztos, hogy sokan akarnak oltásra menni) akkor leszünk 5 millió 475 – 480 ezer beoltottnál hétfőn. Ezen a trenden számolva

Legkorábban június 29-re, jövőhét keddre, vagy legkésőbb jövőhét csütörtökre, július elejére tehetjük a szekrény legmélyére a maszkjainkat.

Kivétel, ha egészségügyi területre merészkedünk.

Úgyhogy már nem kell sokat várnunk, hogy Orbán Viktor újra levegye a maszkját, és elmondhassa, hogy kedves maszk viszont látásra, goodbye!