Enyhülni fognak a Magyarországra is érvényes brit utazási korlátozások

Enyhülnek a sárga kategóriás országokra, köztük Magyarországra érvényes brit utazási korlátozások.

Július 19-től nem kell karanténba vonulniuk azoknak a Nagy-Britanniában élő utazóknak, akik a brit kormány által a „sárga” országokból, köztük Magyarországról térnek vissza Angliába. A sárga jelzés fokozott járványkockázatú kategóriába sorolt országot jelent. Fontos, hogy ez csak azokra vonatkozik, akik a brit oltási kampány keretében kapták meg a koronavírus elleni vakcina mindkét dózisát – jelentette be csütörtökön Grant Shapps brit közlekedési miniszter.

Shapps a londoni alsóház képviselőinek tartott tájékoztatóján hangsúlyozta: az intézkedés egyelőre „előnyben részesíti” azokat, akik az Egyesült Királyságban kapták meg mindkét oltási adagot.

Hozzátette ugyanakkor: a brit kormány már dolgozik azon, hogy „a nyár későbbi szakaszában” a fontos turisztikai piacokról, köztük az Egyesült Államokból és az Európai Unió országaiból Angliába érkező külföldiekre is kiterjedhessen a beutazási korlátozásokat enyhítő intézkedés.

A miniszter kiemelte azt is, hogy az enyhítéssel egy időben érvényét veszti az a kormányzati ajánlás, amely eltanácsolja a Nagy-Britanniában élőket a sárga kategóriás országok felkeresésétől.

Piros, Sárga, Zöld

A brit kormány május 17-én léptette érvénybe a közlekedési lámpákéhoz hasonló színkódos rendszert. A zöld, a sárga és a vörös színkategóriák alapján határozzák meg, hogy Angliába milyen feltételekkel lehet külföldről beutazni.

Jórészt ugyanezt a rendszert követi az Egyesült Királyság másik három országa, Skócia, Wales és Észak-Írország is.

A sárga kategóriás országokból érkezőknek tíz napot karanténban kell tölteniük. Indulásuk előtt egy, érkezésük után két koronavírustesztet kell elvégezniük. Valamint a két angliai szűrővizsgálathoz szükséges eszközöket még indulásuk előtt saját költségükön meg kell rendelniük angliai tartózkodási címükre a brit kormány erre kialakított online felületén.

A 167 országot számláló sárga kategória a legnépesebb.

A brit kormány ide sorolja Magyarországot és – a zöld kategóriába nemrégiben átsorolt Málta kivételével – az összes többi EU-tagállamot.

A sárga kategóriába tartozik az Egyesült Államok is.

Grant Shapps a londoni alsóházban tartott tájékoztatójában nem tért ki az egyes színkategóriás besorolások egy hét múlva esedékes következő felülvizsgálatának várható kimenetelére. Azonban hangsúlyozta: a július 19-én érvénybe lépő enyhítések nyomán a sárga kategóriás országokból Angliába érkezőkre gyakorlatilag ugyanazok a szabályok vonatkoznak majd, mint a zöld kategóriába tartozó országokból beutazókra.

A közlekedési miniszter elmondta: az új szabályozás alapján a sárga kategóriás országokból érkezőknek indulásuk előtt legfeljebb 72 órával, illetve az angliai érkezésük utáni második napon koronavírustesztet kell elvégeztetniük, de mentesülnek az érkezés utáni nyolcadik napon elvégzendő, a jelenlegi szabályok alapján még kötelező újabb szűrővizsgálat, valamint a tíznapos karantén alól.

Shapps hozzátette: mindez azokra vonatkozik, akik angliai beutazásuk előtt legalább két héttel megkapták az Egyesült Királyságban a koronavírus elleni oltás második adagját.

A miniszter hozzátette: változatlanul minden beutazónak ki kell töltenie indulás előtt a Passenger Locator Form nevű utasazonosító online űrlapot, és ezen a szabályok enyhítése után fel kell majd tüntetni az oltási státust, vagyis azt, hogy az utas mikor és hol kapta meg a koronavírus elleni vakcinát, és hány oltási dózisban részesült.

/MTI