Szivárvány-stadionnal és városházával üzenne Németország a magyar törvénynek

A német válogatott kapusa, Manuel Neuer szivárványszínű csapatkapitányi karszalagot húzott fel a válogatott eddigi csoportmérkőzésein. A franciákkal és a portugálokkal játszott meccsen is ilyen karszalag volt rajta. Ez a gesztus sokmindent elindított.

Matthias Schrader / POOL / AFP

Az UEFA – attól tartva, hogy politikai üzenet bújhat meg a kapus gesztusa mögött – kivizsgálta az ügyet. A német labdarúgó-szövetség vasárnap este Twitter-oldalán erősítette meg, hogy az UEFA leállították a vizsgálatot. Levélben írták meg a német labdargúgó szövetségnek, hogy a hálóőr megnyilvánulását a sokszínűség szimbólumának nyilvánították, amely pozitív üzenetet hordoz.

Még az UEFA támogatása előtt egy petíció indult el, hogy szivárványszínűre világítsák ki a müncheni stadiont a szerdai német–magyar Eb-meccs alatt.

„Június 15-én Magyarországon elfogadtak egy törvényt, amely korlátozza a kiskorúak jogait azáltal, hogy megakadályozza őket a homoszexualitás és a transzszexualitás megismerésében. A támogatók „terjedésről” beszélnek, ami negatív hatással van az erkölcsi fejlődésre és a születési nemi identitás (dw) kialakulására. Ez az emberi jogok és az információszabadság elleni támadás. És mindezt egy olyan országban, amely olyan államok szövetségének része, amelyben tiszteletben kell tartani és védeni kell az emberi jogokról szóló EU-egyezmény értékeit.” – írja a change.org

Az UEFA-tól nem várható, hogy belemegy az ötletbe. Azonban a Spiegel, (német online médiapatform) szerint München polgármestere is az ügy mellé állt. Dieter Reiter polgármester azt mondja, szeretnének egy erős üzenetet küldeni, hogy München városa kiáll a sokszínűség és tolerancia mellett. Azonabn a münchni Allianz Arena kivilágítása az Eb-n nem a város vezetésén múlik, hanem az UEFA-n. A futballszövetség általában kerüli a politikai állásfoglalást. Reiter a szerdai meccs előtt minél hamarabb, a hét legelején szeretné a hivatalos kérvényt benyújtani az UEFA-hoz a város nevében.

„A városi tanácsok akarata szerint a müncheni városházát is szivárványos zászlókkal kell megjelölni. A Németország és Magyarország közötti Európa-bajnoki mérkőzés alkalmával fontos, hogy München állam fővárosa szolidaritást tanúsítson a magyarországi LMBTQ-közösséggel, amely a magyar kormány által jelenleg szigorított homofób és transzfób jogszabályoktól szenved. A Magyarország elleni játék Annak az üzenete, hogy München egy színes, sokszínű és toleráns társadalom mellett áll”. – Írja a Speigel.